Hasiči môžu ísť voliť aj počas služby

Svoje právo voliť chcú v druhom kole župných volieb využiť aj hasiči, ktorí sú v službe. Problém je však v tom, že niektorí do 24-hodinovej šichty nastupujú ráno o siedmej a končia ju až zajtra ráno tiež o siedmej. Takže počas volebného dňa musia byť v pohotovosti.

23.11.2013 06:00
debata

„Je to vyriešené tak, že tí, ktorí dochádzajú, volia hneď ráno o siedmej v mieste svojho bydliska a chlapi, ktorí sú priamo z Košíc, chodia voliť priebežne cez deň,“ vysvetľuje vedúci operačno-technického oddelenia košických hasičov Miloš Kováč. Skúsenosti už majú spred dvoch týždňov, keď bolo prvé kolo župných volieb a hasiči, ktorí mali službu, mohli ísť bez problémov voliť.

Samozrejme, má to svoje pravidlá. „Naraz môže ísť voliť počas služby aj viac hasičov, no vždy tu musí ostať určitý počet ľudí. Hasiči mávajú aj kondičné jazdy, keď musia jazdiť tak či tak a tento čas môžu využiť na to, aby šli dať hlas jednému z kandidátov na župana. Nie je to až také zložité, ako sa zdá a je tam priestor na to, aby sa prestriedali,“ spresnil Kováč. Väčšinou sa hasiči dohodnú a spolu idú voliť tí, ktorí bývajú blízko seba v jednej alebo dvoch mestských častiach. Jednu posádku auta tvorí päť ľudí, celkovo ich naraz slúži 36.

Zdá sa však, že záujem hasičov o župné voľby kopíruje celoslovenskú volebnú účasť. „V prvom kole boli voliť viacerí, lebo sa ma pýtali, že ako sa to dá, ale teraz pred druhým kolom to tak nie je. Viem o dvoch cezpoľných chlapoch, ktorí budú mať teraz v sobotu službu a nič sa ma ohľadom volieb nepýtali. Ostatní rovnako nie, takže ani netuším, či niekto pôjde voliť, alebo nie. Teraz slúži iná zmena ako počas prvého kola,“ dodal Kováč. Podľa neho rozhodnutie či ísť, alebo neísť voliť ovplyvňujú rovnaké okolnosti ako ostatných. „Možno sa im nakoniec počas zmeny ani nebude chcieť, hoci ráno do služby nastúpia s tým, že pôjdu voliť. Myslím si, že sa rozhodnú počas dňa. Teraz bude podľa mňa účasť podstatne nižšia,“ uvažuje Kováč.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #voľby do VÚC