V Prahe asistovali pri voľbách aj Pražania

Náročný deň majú v sobotu v malej dedinke Praha pri Lučenci. Okrem zvládnutia druhého kola volieb majú aj ďalšiu, nemenej dôležitú starosť. Ako sa patrí pohostiť štvorčlennú delegáciu z českej metropoly Prahy, s ktorou zdieľajú nielen rovnaký názov, ale aj družbu.

23.11.2013 14:11
Lučenec, delegácia, voľby Foto: ,
Delegácia z českej Prahy raňajkovala v deň volieb u starostu Prahy pri Lučenci Jána Karmana (vľavo v popredí).
debata

Delegácia z Prahy, v ktorej je poslanec snemovne parlamentu Českej republiky Jiří Dolejš, člen zastupiteľstva mestskej časti Praha 8 Vladimír Bouša, predseda Obvodného výboru KSČM v Prahe 8 Zdeněk Nagovský a učiteľ z Karlovej univerzity v Prahe Vít Bielič prišla na návštevu malej Prahy v piatok a zdrží sa do nedele.

Z Česka na Slovenska prišli z dôvodu utužovania priateľských vzťahov s maličkou menovkyňou, s ktorou udržiavajú vzájomné styky už od roku 1968. V posledných rokoch chodia v obmenenej zostave na Slovensko pravidelne. Tentoraz mali šťastie, že na Slovensku mohli zažiť aj voľby.

„Kvôli voľbám sme ale neprišli,“ usmieva sa poslanec Bouša, ktorý prišiel na návštevu slovenskej Prahy už dvanásty raz. Volebnému aktu ale návšteva od rieky Vltava uniknúť nemohla. „O konaní druhého kola volieb sme samozrejme boli informovaní ešte v Čechách. A keď sme už v tento deň prišli na Slovensko, nakukli sme aj do volebnej miestnosti v hostiteľskej Prahe,“ poznamenáva.

Volebná komisia v Prahe sa cez deň nudila.... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Lučenec, voľby, komisia Volebná komisia v Prahe sa cez deň nudila. Voličom sa k urne nechcelo.

Kvarteto z Čiech zvýšiť účasť vo voľbách v slovenskej Prahe samozrejme nemohlo a v dopoludňajších hodinách ho akoby nechceli ani miestni voliči. „Do 13. hodiny prišlo odvoliť len päť zo 69 zapísaných voličov. Či ich príde odvoli viac ako v prvom kole si netrúfam predpovedať,“ povedala predsedníčka volebnej komisie v Prahe Alena Marčoková. Pred dvomi týždňami mali podľa jej slov 37 percentnú účasť, keď sa volieb zúčastnilo 24 voličov z Prahy.

K urne sa popoludní chystal aj 37-ročný Ján Sihelský, ktorého sme zastihli, ako tlačí fúrik plný dreva a 54-ročná Edita Hatvaniová. Tá priznala, že politiku vôbec nesleduje a nie je v nej doma, no voliť pôjde. A aj vie koho. Meno však neprezradila. Tentoraz meškal k urne aj starosta Ján Karman, ktorý inak volieva medzi prvými, no dnes sa musí venovať hosťom z českej metropoly.

„Včera sa naši hostia stretli so starostami okolitých obcí a navštívili Novohradské múzeum v Lučenci. Dnes máme v pláne návštevu v obci Mýtna, zastavíme sa aj v Lehôtke a v Ľupoči. Verím, že si popri hostiteľských povinnostiach nájdem čas aj na hodenie volebného lístka do urny,“ dodal Karma.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Praha #VÚC