Fico: Necítime žiadnu zodpovednosť za výsledok v Banskej Bystrici

Smer nenesie podľa predsedu strany Roberta Fica žiadnu zodpovednosť za výsledky župných volieb v Banskobystrickom kraji. Ako povedal na tlačovej besede v Bratislave, Kotlebovi odporúča, nech pošle ďakovné listy SDKÚ, SaS a médiám.

24.11.2013 01:11 , aktualizované: 12:54
Robert Fico Foto: ,
Premiér a predseda strany Smer Robert Fico počas tlačovej konferencie k výsledkom 2. kola regionálnych volieb.
debata (384)

„Akú médiá urobili pre neho kampaň, by som si prial pred každými voľbami. Rómska otázka rezonuje a vždy bude profitovať ten, kto ponúkne riešenia typu krátky dvor a dlhý bič,“ uviedol. Podľa neho takú kampaň za dva týždne ako médiá urobili Kotlebovi, nemal nikto nikdy v živote.

Vyhováranie sa predsedu SDKÚ Pavla Freša, ktoré sa týka Banskobystrického kraja, je podľa Fica smiešne. „Útočiť nebudem na nikoho, rešpektujem rozhodnutie voličov vo všetkých krajoch,“ konštatoval.

Podľa Fica mnohí sa správali v týchto voľbách podľa pravidla, že všetko je lepšie ako Smer. „Viem si predstaviť ako s radosťou voliči hlasovali za Kotlebu, len aby nevyhral Maňka. Necítime žiadnu zodpovednosť za výsledok v Banskej Bystrici,“ povedal.

Zároveň pripomenul, že Maňka vyhral v prvom kole tak, že mu chýbalo 0,5 percenta k celkovému víťazstvu. „Nevidím dôvod vyvodzovať zodpovednosť voči Maňkovi, ktorý dostal približne taký počet hlasov, ako v prvom kole,“ uviedol.

Podľa neho Maňka a rovnako aj neúspešná kandidátka v Bratislavskom kraji Monika Flašíková Beňová budú zrejme kandidovať v budúcoročných eurovoľbách. Podľa Fica Kotleba získal množstvo hlasov voličov pravice. „Podstatná časť hlasov, ktoré získal Kotleba, boli hlasy pravice,“ uviedol. Fica mrzí, že rómsky problém vyplával opäť na povrch.

Smer regionálne voľby podľa Fica vyhral. „Pred štyrmi rokmi sme mali piatich, dnes máme šiestich županov. Máme o 25 poslancov viac. Teda sme výrazný víťaz volieb,“ vyhlásil.

Bugár: Našich voličov od Maňku odplašil Fico

Voličov Mosta-Híd od podpory Vladimíra Maňku v druhom kole regionálnych volieb v Banskej Bystrici odplašil premiér Robert Fico (Smer), ktorý tak v Trnavskom, ako aj Nitrianskom kraji vytiahol nacionalistickú kartu. Vyhlásil to predseda strany Most-Híd Béla Bugár.

„Je to politik, ktorý nespája, ale rozdeľuje,“ tvrdí Bugár. Zvolenie Mariana Kotlebu je podľa neho výsledkom protestných hlasov voličov, ktorí nie sú spokojní so sociálnou situáciou v kraji. „Neriešené sociálne problémy môžu odštartovať politikov, ako je Kotleba,“ povedal Bugár, podľa ktorého by zvolenie radikálneho politika malo byť výstrahou pre štandardné politické strany.

Na margo výsledku predsedu SMK Józsefa Berényiho, ktorý v Trnave prehral v druhom kole s Tiborom Mikušom, Bugár povedal, že získal výrazne viac hlasov ako v prvom kole. „Aj vďaka našej podpore,“ pripomenul, že Most-Híd sa po prvom kole za Berényiho postavil. „Ale bolo veľmi ťažké bojovať proti nacionalizmu,“ povedal Bugár na margo predvolebných vyjadrení premiéra, ktorý voličom odporučil slovenského kandidáta Mikuša.

Frešo: V Banskej Bystrici prehrala demokracia

Pavol Frešo, staronový župan v Bratislave a predseda SDKÚ komentoval dianie v Banskobystrickom kraji slovami: Víťazstvo Kotlebu je obrovskou prehrou demokracie na Slovensku.

„Je to veľký varovný prst aj rana, ktorú nik z nás nečakal. Nastala obrovská výzva pre všetky demokratické strany, aby si od zajtra spolu sadli a začali riešiť problémy ľudí, aby sme extrémistom odobrali všetky možné živné pôdy na ich realizíciu,“ pokračoval Frešo. „Víťazstvo Kotlebu je porážkou demokracie na Slovensku. Pevne verím, že iba čiastočnou, ale som smutný, že demokratické strany niečo také musia zakúsiť. Všetci spolu musíme čeliť extrémizmu nielen v Banskej Bystrici, ale na celom Slovensku. Za to nesú vinu všetky demokratické strany. SDKÚ podporila pána Maňku ústami mojimi ako predsedu strany. Nehľadajme viníka, ale čeľme hrozbe. Aj Hitler sa demokraticky dostal k moci, na to treba stále myslieť.“

Ján Figeľ, predseda KDH: „Som presvedčený, že tieto župné voľby by vyzerali inak, nebyť zbytočného pádu vlády Ivety Radičovej a predčasných volieb. Preto to spomínam, lebo situácia na Slovensku súvisí aj s dianím v regiónoch a takisto výsledky v Banskej Bystrici nemôže Smer považovať len za zodpovednosť pravicových strán. Smer má dostatok nástrojov a času na to, aby mnohé problémy Slovenska riešil nie marketingovo, nie povrchne, ale rozumným, zodpovedným a prerspektívnym spôsobom.“

Monika Flašíková-Beňová: Čo ma mrzí je to, že Pavol Frešo kritizoval Banskobystrický kraj, hoci sám povedal, že si osvojí program Oskara Dobrovodského a teraz sa tvári, že Banská Bystrica je problémom všetkých demokratických strán. Je to problém predovšetkým SDKÚ a SaS, strán, ktoré povedali, že nebudú voliť Vladimíra Maňku. Bolo ich psou povinnosťou povedať, že si neželajú na poste predsedu Banskobystrického kraja Mariana Kotlebu."

© Autorské práva vyhradené

384 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Frešo #Figeľ #MOnika Flašíková-Beňová #Banskobystrický kraj #regionálne voľby 2013 #ohlasy #Marian Kotleba