Zahraničie hovorí o volebnom šoku na Slovensku

Výsledky druhého kola regionálnych volieb rezonujú vo svete predovšetkým pre prekvapujúci triumf Mariana Kotlebu v Banskobystrickom samosprávnom kraji. Internetové portály zhodne píšu o šoku.

24.11.2013 15:14
voľby, VÚC Foto: ,
Ilustračné foto
debata (114)

„Slovensko je v šoku: Voľby vyhral neonacista Kotleba,“ informuje o volebnom výsledku v Banskej Bystrici portál Českej televízie. „Ak Kotlebove druhé miesto v prvom kole krajských volieb pred 14 dňami bolo veľkým prekvapením, jeho víťazstvo v druhom kole znamená pre Slovensko šok,“ píše na svojom webe s tým, že doterajšiemu županovi Vladimírovi Maňkovi (Smer) víťazstvo pred dvoma týždňami uniklo len tesne. Všeobecne sa podľa ČT24.cz očakávalo, že v sobotu svojho súpera jednoznačne porazí.

Ďalší český server Novinky.cz tvrdí, že „Banskú Bystricu ovládol vo voľbách pravicový radikál“ a výsledky volieb v „srdci Slovenska“ označuje ako veľké prekvapenie. „Kotleba dokázal neuveriteľným spôsobom mobilizovať voličov a v druhom kole získal 55,53 percenta hlasov,“.

„Ľudia si zvolili za župana pravicového extrémistu Kotlebu,“ reaguje spravodajský web televízie Nova. "Súčasný volebný úspech Kotlebu vyvolal slovnú prestrelku medzi slovenskými politikmi o tom, kto je za tento výsledok zodpovedný,“ všimol si tiež server Lidových novín Lidovky.cz.

S titulkom “Neonacista vyhral regionálne voľby na Slovensku” píše na internete americký denník Washington Post. Ten, ako aj ďalšie zahraničné médiá, sa odvoláva na agentúrne spravodajstvo od Associated Press. V ňom dávajú do popredia Kotlebove vyjadrenia na adresu NATO, ako aj sympatie k vojnovému Slovenskému štátu.

Nemecký týždenník Die Zeit informuje, že “Pravicový extrémista vyhral krajské voľby”. V správe objasňuje Kotlebovu minulosť, kedy bol niekoľkokrát zatknutý. Upozorňuje však, že Kotlebu nikdy úrady odsúdili. Periodikum tiež prízvukuje, že v rozpustenej Slovenskej Pospolitosti sa nechal Marian Kotleba oslovovať “vodca”.

O regionálnych voľbách informujú taktiež médiá v Maďarsku a prirovnávajú Kotlebovu stranu k maďarskému Jobbiku.

114 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #VÚC