Belica: Som županom celého kraja

Milan Belica obhájil svoju pozíciu predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja aj v druhom kole. Na jeho čele stojí nepretržite od samotného vzniku od roku 2001.

24.11.2013 19:00
Belica, župan Foto: ,
Milan Belica bude županom Nitrianskeho kraja už štvrté volebné obdobie.
debata

Od neúspešného protikandidáta Tomáša Galbavého, ktorý šiel do volieb so širokou podporou pravice, ho delilo asi 10-tisíc voličských hlasov. Získal dokopy 50¤071 hlasov.

Vyhrali ste s rozdielom asi 11 percent, ako to vnímate?
Vnímam to pozitívne, je to výsledok práce mňa a mojich kolegov. Som rád, že obyvatelia rozhodli o budúcnosti kraja a všetkým ďakujem.

Vždy ste hovorili o stabilnom rozvoji kraja pod vašou taktovkou. Nechystáte predsa len nejaké zásadné zmeny?
Nitriansky samosprávny kraj je najdynamickejšie sa rozvíjajúcim re­giónom na Slovensku. Treba pokračovať v začatej práci. Vzhľadom na pozitívne vyhliadky v nemeckej ekonomike, ktoré prichádzajú z oblasti hospodárstva Nemecka, je predpoklad, že to pozitívne zasiahne aj ekonomiku našej krajiny a kraja. Predovšetkým v tom, že sa vytvoria bezpečnejšie podmienky na investovanie peňazí občanov, ktoré sme v uplynulom období usporili. Chceme investovať tak, aby sa kraj komplexne rozvíjal.

Aké konkrétne investície budete presadzovať?
Kraj ide systémom hlavného článku, za ktorý považujeme školstvo a infraštruktúru. Prieskum rozpočtu tento smer potvrdil. Dokonca ak nastane zlepšenie ekonomiky Slovenska v sústave ekonomík EÚ, tak proporcionálne navýšime zdroje aj do vyššie uvedených oblastí. Otvára sa nám aj viac možnosti investovať do sociálnej oblasti, cykloturistiky a turizmu.

Ako možno pomôcť poľnohospodárstvu, ktoré stratilo veľa z pôvodnej sily?
Žiaľ, predvstupové rokovania SR do EÚ boli poznačené nedostatočnou ochranou agropotravinárskeho a agrárneho sektora. Došlo k vážnemu poškodeniu uvedených rezortov, ktoré boli dominantné práve v našom kraji. Ostatné kroky ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka vedú k tomu, že sa postupne začínajú naprávať tieto neospravedlniteľné chyby a oba sektory začínajú ekonomicky ožívať. Aj keď VÚC nemá priamu kompetenciu pre tieto sektory, snažím sa ako viceprezident Výboru regiónov Európskej únie v Bruseli podporiť toto snaženie vlády a ministerstva.

Ako sa staviate k faktu, že v druhom kole volilo v Nitrianskom kraji ešte menej ľudí ako v prvom? Bolo to necelých 16 percent obyvateľov.
Podobná situácia je aj v iných krajoch. Bol som a budem županom celého kraja. Prirodzene, tešil by ma vyšší záujem. Je zrejmé, že účasť vo voľbách do vyšších územných celkov bude rozdielna od komunálnych volieb, ktoré sú najbližšie k ľuďom.

Nepokúsite sa to ako predseda kraja nejako zmeniť?
Ja nie som človek, ktorý by sa stretával s obyvateľmi kraja iba pred voľbami, a v tomto budem pokračovať aj naďalej. Vyšší územný celok je dôležitý pre každého obyvateľa kraja, a to budem stále zdôrazňovať a dúfam, že v tom budú rovnako pomáhať aj médiá.

Zamýšľali ste sa už aj nad piatym volebným obdobím? Ste otvorený diskusii o redukcii krajov?
Stojíme pred ďalšími štyrmi rokmi, ktoré budú rovnako náročné ako tie uplynulé, ale zvládneme ich. Ďalším obdobím sa teraz nezaoberám. Čo sa týka diskusie o redukcii krajov, určite sa jej nebránim.

Ako hodnotíte výsledky v druhom kole v ostatných krajoch?
Úspech mojich priateľov, ktorí pôsobili vo vedení krajov, ma teší a úprimne im blahoželám.

V jednom z rozhovorov ste uviedli, že Kotlebom sa nezaoberáte…
Moje kompetencie sú na území Nitrianskeho kraja, ale v žiadnom prípade to neznamená, že nie som znepokojený tým, čo sa udialo v Banskobystrickom kraji. Život ukáže, či ten, kto volil túto alternatívu, bude spokojný s hospodárskym a sociálnym rozvojom kraja viac, ako to bolo doteraz.

Vážené čitateľky a čitatelia,
Pravda prináša rozhovory s víťazmi druhého kola krajských volieb v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom a Košickom samosprávnom kraji. Bývalému vodcovi zakázanej fašistickej strany Slovenská pospolitosť, dnes predsedovi ĽS Naše Slovensko Marianovi Kotlebovi priestor na rozhovor neposkytneme. Toto stanovisko sme mali doteraz a nič na ňom nezmeníme. Rešpektujeme výsledok volieb v Banskobystrickom kraji, kde bol Kotleba zvolený za predsedu. Šírenie rasovej neznášanlivosti, nenávisti k ľuďom, extrémizmus vo všetkých podobách, sú neprijateľné. To je princíp, ktorý stojí nad všetkým. O to viac bude Pravda pozorne sledovať postup tohto zvoleného predsedu v Banskobystrickom kraji a informovať o tom.

Nora Slišková, šéfredaktorka

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #VÚC #nitriansky kraj #Belica