Čarnogurský vyzval Fica, aby vládu nechal vicepremiérovi

Prezidentský kandidát Ján Čarnogurský v pondelok vyzval premiéra Roberta Fica, ktorý tiež kandiduje v marcových prezidentských voľbách, aby do volieb poveril vedením vlády niektorého z podpredsedov kabinetu.

13.01.2014 16:11 , aktualizované: 16:58
Ján Čarnogurský Foto: ,
Prezidentský kandidát Ján Čarnogurský.
debata (82)

Ako povedal Čarnogurský na tlačovej besede, Fico zneužíva svoje kompetencie, ktoré má ako premiér. Upozornil, že zneužíva verejnoprávne médiá i dobre vybavenú kanceláriu na úrade vlády na natáčanie predvolebného videa. Fico sa podľa Čarnogurského snaží ovládnuť verejnú mienku a o nastolenie autoritatívneho režimu.

Nedovoľme sofistikovanejšej verzii Vladimíra Mečiara ovládnuť krajinu. Víťazstvo Roberta Fica by totiž ohrozilo demokratický systém na Slovensku a jeho vyhlásenia sú len potvrdením ambícií ovládnuť SR a nastoliť autoritatívny režim, vyhlásil kandidát Ján Čarnogurský.

„Od prvej minúty jeho kampane ide o dokonalé alebo nedokonalé divadlo. Zavádza a klame od prvej minúty, demagógia mu nie je cudzia,“ tvrdí Čarnogurský. Ako príklad uviedol, že Fico až do decembra 2013 ambíciu kandidovať zahmlieval a tvrdil, že sa voľbami nezaoberá.

„V čase, keď sa tváril, že sa rozhoduje, 20. septembra 2013 Smer zaregistroval doménu na stránku www.fico2014.sk, ktorá je volebnou prezentáciou Roberta Fica. Jeho billboardy sa navyše objavili už tri dni po ohlásení kandidatúry,“ zdôraznil prezidentský kandidát.

Smer: Ide o nezmyselné útoky

Čarnogurský tvrdí, že Fico už s posilnením kompetencií začal, a to zmenou štatútu stáleho zástupcu SR pri EÚ.

„Podľa mojich informácií z nemenovaného zdroja je toto prvý pokus o zmenu právomocí a kompetencií prezidenta SR,“ povedal s tým, že k tejto zmene došlo ešte v čase, keď Fico svoju kandidatúru tajil a išlo o test pozornosti verejnosti a médií. Odkiaľ takéto informácie má, nepovedal. „Tí, od ktorých ich mám, si neželajú byť menovaní,“ konštatoval.

Na otázku, prečo v minulosti dohadoval koalíciu KDH so Smerom, odvetil, že na Slovensku by bolo vhodné minimálne pripustiť veľkú koalíciu ako jednu z alternatív. „Vtedy nešlo o vládu jednej strany, ale o koalíciu. Nevidím v tom žiaden protiklad proti tomu, čo hovorím teraz,“ deklaroval.

„Očakávali sme, že Ján Čarnogurský príde s vlastnou víziou prezidentskej kampane, a nie s nezmyselnými útokmi na Roberta Fica,“ reagovala hovorkyňa Smeru Monika Počátková.

Brojí aj kandidát Kiska

Prezidentský kandidát Andrej Kiska si v novinách zaplatil inzerát, ktorým vyzval Fica, aby zverejnil podrobnosti o afére s emisnými kvótami, ktoré Slovensko v roku 2008 za prvej Ficovej vlády predalo pod cenu neznámej firme.

Prípadom sa zaoberala aj polícia, vyšetrovanie však smeruje do stratena. Kriticky sa voči Ficovej strane Smer už skôr vyjadril aj herec Milan Kňažko, ktorý prezidentskú kandidatúru ohlásil až medzi poslednými.

Niektorí prezidentskí kandidáti zhodne tvrdia, že jedna strana by nemala ovládnuť všetky popredné politické posty v krajine. Sociálni demokrati po presvedčivom víťazstve v parlamentných voľbách v roku 2012 zostavili jednofarebnú vládu a obsadili aj post šéfa parlamentu. Fico, ktorý je dlhodobo najdôveryhodnejším politikom na Slovensku, sa obhajuje, že politická sila jeho strany vychádza z vôle občanov.

Prvé kolo priamej voľby prezidenta sa uskutoční 15. marca. Kandidátku do volieb podalo 15 osobností. Kancelária predsedu parlamentu v týchto dňoch skúma, či všetci splnili podmienky pre kandidatúru. Jednou z nich je získanie podpory od aspoň 15 poslancov parlamentu alebo predloženie petície s podpismi najmenej 15 000 voličov.

82 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #prezidentský kandidát #prezidentské voľby 2014 #Ján Čarnogurský