Fico neponúkol predstavu o vzťahu s vládou, tvrdí Procházka

Predseda Smeru Robert Fico neponúkol podľa prezidentského kandidáta Radoslava Procházku žiadnu svoju predstavu o vzťahu vlády a prezidenta.

14.01.2014 16:13
debata (31)

Ako povedal v utorok na tlačovej besede, Fico sa iba sťažuje na ostatných kandidátov a podsúva ľuďom, že jedinou možnosťou je smerácka stabilita, teda zachovanie súčasného stavu, keď sa môže sľúbiť čokoľvek, ale nič sa neurobí. Procházka preto vyzýva Fica na otvorenú debatu o tom, aký by mal byť vzťah vlády a nového prezidenta SR. „Ľudia si zaslúžia viac ako strašenie spormi a ohrozením takzvanej stability. Zaslúžia si otvorenú výmenu názorov,“ povedal.

Procházka v rámci svojho programu Silný prezident, chce dohliadať na to, ako vláda plní vlastné sľuby a programové vyhlásenie. Je to podľa neho jedna zo základných kompetencií prezidenta SR. „Podľa ústavy prezident zabezpečuje riadny chod ústavných orgánov vrátane vlády. Vláda funguje riadne vtedy, keď plní program. Niekto musí na to dávať pozor. Kto iný ako osoba, ktorá dostala v celoštátnych voľbách mandát. Aktívny vzťah prezidenta k vláde je nielen jeho právo, ale aj jeho povinnosť,“ zdôraznil. Procházka v prípade zvolenia za prezidenta chce chodiť na zasadnutia vlády raz mesačne a v rámci kontroly chce prednášať prezidentské hodnotenie plnenia vládneho programu štyrikrát do roka.

Procházka tiež skritizoval Ficom avizovaný vznik špeciálneho tímu pre justíciu. „Špeciálny tím pre justíciu si pýta človek, ktorý má pod sebou ministerstvo spravodlivosti. Ak mu nestračí ministerstvo, má navrhnúť prezidentovi výmenu ministra a nie robiť na ľudí opičky,“ uviedol. Fico v sobotu oznámil, že vo vláde strácajú trpezlivosť so stavom justície. Po poriadku vo verejných financiách príde podľa neho na rad justícia. „Dávam dohromady špeciálny tím, ktorý sa bude zaoberať situáciou v justícii,“ povedal.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #prezidentské voľby 2014 #Radoslav Procházka