Kiska tvrdí, že nie je spojený so scientológmi

V prezidentskej kampani stúpa nervozita. Andrej Kiska v piatok obvinil Roberta Fica a Smer, že proti nemu organizujú na internete platenú kampaň, napríklad cez falošné profily.

08.02.2014 10:00
Andrej Kiska Foto: ,
Andrej Kiska.
debata (269)

Tiež by malo ísť o výhrady, ako prišiel k peniazom, keď v minulosti prevádzkoval spoločnosti Triangel a Quatro. Smer zareagoval, že sa Kiskovi ani nepodstatným aktivitám nevenuje. „Ak je niekto objektom antikampane zo strany ostatných prezidentských kandidátov, je to práve Robert Fico," uviedla hovorkyňa Smeru Monika Počátková.

Pred časom však samotné aktivity Kisku vzbudili pochybnosti. Vyšlo totiž najavo, že prednášal pre spoločnosť so scientologickým pozadím a ďalšia mu vydala knihu s názvom Vezmi život do svojich rúk.

Kiska spájanie so scientológmi označil za bludy. „Ja verím v boha. Moja dcéra ide teraz na prvé sväté prijímanie a toto sú absolútne bludy,“ reagoval na otázku, aký je jeho vzťah k scientologickej cirkvi. Vydanie Kiskovej knihy vo vydavateľstve Alert zabezpečil Ladislav Pavlík, ktorý je prezidentom Školy manažmentu L. Rona Hubbarda, zakladateľa scientologickej cirkvi v USA.

Kiska na svojej internetovej stránke vysvetľuje, že keď odišiel z biznisu, často prednášal. Oslovil ho aj Ladislav Pavlík, či by neurobil prednášky aj pre ich firmu Business Success. Rovnako poskytol aj rozhovor pre časopis Úspešní manažéri. Pavlík mu rovnako ponúkol, že mu vo svojom vydavateľstve vydá knihu.

Tú si však Kiska podľa vlastných slov zaplatil sám. Keby bol vedel, že by sa Pavlík alebo jeho vydavateľstvo hlásili k scientológii, tak by s rozhovorom ani s vydaním knihy nesúhlasil. „Veď keby som bol príslušníkom nejakej sekty a s nejakým tajným poslaním šiel kandidovať na prezidenta, hádam nespravím takú chybu, že sa prezradím,“ vysvetľuje na webe Kiska.

Denník Pravda oslovil aj Ladislava Pavlíka. Na otázky zaslané e-mailom však nereagoval. Scientológovia na Slovensku nie sú oficiálne registrovaní ako cirkev. Pôsobia prostredníctvom občianskych združení v mnohých mestách ako centrá dianetiky. Etnologička Katarína Nádaská povedala, že v centrách záujemcom zmerajú ich schopnosti a vypracujú plán, ako sa stať lepším.

„Hovoria, že každý človek čím je starší, tým viac má v sebe nánosov a treba sa vyčistiť na úroveň dieťaťa a potom začať ako keby nový život,“ objasnila Nádaská. Problém je podľa nej v tom, že pri čistení sa kladú otázky, ktoré zasahujú do súkromného i pracovného života a získavajú sa tak aj citlivé informácie. Podľa Nádaskej scientológovia na Slovensku zasahujú hlavne do oblasti biznisu.

© Autorské práva vyhradené

269 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #prezidentské voľby 2014 #Andrej Kiska