Rušenie vlakov zoberie regiónom turistov

Medzi Starou Ľubovňou a Popradom by s platnosťou nového grafikonu od decembra malo premávať omnoho menej spojov ako teraz. Jedenásť párov vlakov chce rezort dopravy obmedziť len na štyri. A moderné nízkopodlažné jednotky nahradia staré súpravy. Podľa Aleša Solára z turistickej organizácie Severný Spiš – Pieniny týmto rozhodnutím ministerstvo dopravy ubíja cestovný ruch.

26.06.2012 06:44
Źeleznice, koľaje, koľajnice Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Rezort dopravy často skloňuje, že chce pomôcť cestovnému ruchu. Neprotirečí si rušením železničných spojov?
Je to pre nás veľký paradox. Pretože na jednej strane nás ministerstvo podporuje cez cestovný ruch a dáva nám štátnu dotáciu na rozvoj turizmu, a na druhej strane to isté ministerstvo nám výrazne obmedzuje vlakové spoje. Našou prioritou je cykloturistika a tá teraz nebude možná, pretože vlaky, ktoré plánujú zrušiť, sú nízkopodlažné, s držiakmi na bicykel či bežky. Namiesto nich nasadia staršie série so schodíkmi a bez miesta na bicykel. Tento návrh preto rozhodne nenasvedčuje tomu, že štát chce región rozvíjať. Je to regionálna smrť.

Predostreli ste rezortu aj iný návrh?
My sme navrhovali, aby vlakové spoje premávali na trati medzi Popradom a poľskou Krynicou. Krynica je kúpeľné mesto, kde prenocuje ročne zhruba pol milióna ľudí, a Muszyna, ktorá je po trase, má podobný počet návštevníkov. Čiže týchto ľudí vieme prilákať aj na Slovensko na návštevu Starej Ľubovne, Podolínca, Hniezdneho, ale aj miestnych akvaparkov. Navrhovali sme preto, aby sa rezort dopravy uberal touto cestou a aby poskytol na tejto trase napríklad tri spoje denne – ráno, na obed a večer.

Aký bol výsledok?
Nepresvedčilo ich to. Rozhodnutie padlo ešte za minulej vlády.

Rezort dopravy však rušenie vysvetľuje malou obsadenosťou vlakov. Konkrétne len okolo 300 ľudí denne…
Vlakmi chodím raz za dva týždne a niektoré spoje doslova praskajú vo švíkoch. Určite tie ranné. Preto dosť nechápem, odkiaľ čísla obsadenosti nabral rezort dopravy, lebo podľa mňa nie sú objektívne. Ja by som tým štatistikám určite neveril.

Existuje medzi Starou Ľubovňou a Popradom alternatívne spojenie, ktorým sa ľudia dopravia?
Sú tu autobusové spoje. Denne ich medzi týmito mestami premáva vyše pätnásť. Len znova treba podotknúť, že vozový park neprevezie lyže, bežky, bicykel a bez problémov doň nenastúpi ani vozičkár. Vlaky, ktoré chcú zrušiť, to spĺňali.

Znamená to, že za podtatranské vlaky budete ešte bojovať?
Rozhodne. Spisujeme petíciu, ktorú pošleme ministrovi dopravy, aby nám spoje ponechal. Zatiaľ máme šestnásť podpisov od starostov všetkých obcí od Kežmarku po Lipany, ktorých sa zrušenie vlakov dotkne. Obávam sa totiž, že do dvoch rokov trať zrušia úplne.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba