Poslanci chcú zmeny v reforme penzií

Vládnej reforme súkromných penzií chýba podpora koaličných poslancov. Proti zmenám ako ich od októbra navrhol minister práce Jozef Mihál (SaS), vystúpila časť poslancov za KDH a najnovšie aj za Občiansku konzervatívnu stranu. Prekáža im, že minister chce zobrať časti sporiteľom v druhom pilieri garancie proti stratám a automaticky ich fondy zmeniť na negarantované.

08.06.2011 08:53
staroba, dôchodok, pár, manželia, starci, pláž.... Foto:
Ilustračné foto
debata

Konzervatívni poslanci navrhujú, aby garancie zostali zachované a do fondov s vyšším rizikom, ale aj možnosťou vyšších výnosov, sa ľudia presúvali dobrovoľne. „Nemôže to byť tak, že jedno ráno sa zobudím a len preto, že niekto iný rozhodol, som v rizikovom fonde,“ tvrdí bývalý minister zdravotníctva Rudolf Zajac, ktorý je členom OKS.

Garancie vo všetkých troch fondoch zaviedla minulá vláda, keďže v čase krízy trhy padali. Po novom sa má podľa Mihála počet fondov rozšíriť na štyri, ale garancie zostanú len v jednom. S odňatím záruk pre zhruba milión z celkovo 1,4 milióna sporiteľov spočiatku nesúhlasila premiérka Iveta Radičová (SDKÚ). Mihálovi však napokon ustúpila a reforma by tak zajtra mohla mať dosť hlasov na to, aby prešla vládou. V parlamente by však hlasy OKS a časti KDH už Mihálovi chýbali. Minister si to nepripúšťa.

„Novelu pripravovali erudovaní odborníci z viacerých inštitúcií, ale aj nezávislí, veríme, že pozitíva tejto novely nakoniec príjmu aj poslanci Národnej rady,“ reagovala na výhrady poslancov hovorkyňa ministerstva práce Slavomíra Sélešová. Jeden zo štyroch fondov ostane podľa rezortu pre opatrnejších sporiteľov garantovaný proti stratám. Sélešová tvrdí, že ľudia sa budú môcť rozhodnúť na základe pripravovanej informačnej kampane ministerstva. Dôchodkové správcovské spoločnosti by navyše mali ľuďom začiatkom nového roka posielať listy s návratkami, po odoslaní ktorých si môžu fond zmeniť.

Ak však sporitelia v terajšom vyváženom a rastovom fonde na listy nebudú reagovať, o záruky proti stratám prídu, aj keď časť z nich môže patriť medzi opatrnejších. Vláda by podľa Viktora Kouřila z Asociácie dôchodkových správcovských spoločností mala zachovať existujúce tri typy dôchodkových fondov v súčasnej garantovanej podobe a k nim zaviesť nové fondy. ,,Minulá vláda zaviedla garancie a súčasná tieto garancie 95 percentám sporiteľov vezme. Nie je to predvídateľné," povedal podľa agentúry SITA Kouřil. Druhý dôchodkový pilier má podľa Jozefa Pašku z asociácie v sebe deformáciu. Hoci väčšina sporiteľov v druhom pilieri má podľa neho konzervatívny prístup k investovaniu, v konzervatívnych fondoch je len päť percent sporiteľov.

Poslanec a bývalý minister práce Ľudovít Kaník (SDKÚ) však upozorňuje, že kým sa nové fondy „rozbehnú“, bude to trvať veľmi dlho. Pri zachovaní garancií v druhom pilieri v súčasnej podobe bude tento systém podľa Kaníka produkovať nižšie dôchodky ako štátny dôchodkový pilier. „Nevytvárali sme tento systém preto, aby mali manažéri dôchodkových správcovských spoločností stabilitu platov,“ dodal Kaník.

debata chyba