Poľskí vedci objavili hrobku Koperníka

Poľskí archeológovia pravdepodobne objavili hrobku s telesnými pozostatkami slávneho astronóma, autora heliocentrickej sústavy Mikuláša Koperníka. Nachádza sa v katedrále v meste Frombork na severe Poľska pri Baltskom mori.

03.11.2005 19:03
debata

"Lebka nájdená v hrobke je s najväčšou pravdepodobnosťou časťou kostry Mikuláša Koperníka,“ uviedol na vedeckej konferencii venovanej nevšednému objavu antropológ Konrad Piasecki. Kosti archeológovia v hrobke katedrály objavili už v auguste, odvtedy s nimi pracovali odborníci. Vďaka nájdenej  lebke kriminalistickí experti napríklad zostavili portrét. Počítačovou animáciou ho potom porovnali s podobizňami namaľovanými za Koperníkovho života.

Odborníci okrem iného použili obraz, ktorý je považovaný za autoportrét známeho hvezdára, keď mal okolo 30 až 40 rokov. Na obraze je vidieť jazvu nad ľavým okom. Na rovnakom mieste vedci objavili na nájdenej lebke stopu po zranení. Podobné je aj zakrivenie nosa.

Poľskí vedci z historických prameňov zistili, že Koperník bol pochovaný pod podlahou katedrály vo Fromborku v blízkosti oltára. Presné miesto ale bolo tajomstvom. S hľadaním začali archeológovia minulý rok. Od tej doby našli niekoľko hrobov, ale len v jednom z nich bol pochovaný muž vo veku od 60 do 70 rokov.

Hrob bol zničený a vedcom sa zatiaľ nepodarilo nájsť všetky časti kostry. Archeológovia si pri overovaní kostí nemohli pomôcť metódou s využitím DNA. Neexistuje totiž vzor DNA Koperníkových potom, pretože ako duchovný nemal deti.

Mikuláš Koperník sa narodil v roku 1473 v Toruni v rodine zámožného obchodníka a mestského radného. Najskôr sa zaujímal o filozofiu a lekárstvo, ale čoskoro si ho úplne získala matematika a astronómia. Dokonca i počas štúdia teológie sa stále venoval hvezdárstvu.

Svojim najznámejším dielom O pohybe nebeských telies doslova zastavil Slnko a roztočil Zem, ktorú ľudia až do jeho doby považovali za nehybný stred vesmíru. Koperník zomrel v roku 1543 a ako kňaz bol pochovaný pod oltárom, o ktorý sa vo fromborskej katedrále staral.

debata chyba