Islam má nového nepriateľa: heavy metal

Keď iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád po svojom nástupe do funkcie ohlásil program vytesnenia neiránskej hudby z médií a z Iránu vôbec, bolo to zlé predovšetkým pre miestne rockové a hlavne heavymetalové skupiny.

30.04.2007 09:33
Islam Foto:
Ilustračné foto
debata

Exilové Rádio Farda vo štvrtok oznámilo, že v rámci „čistenia“ iránskej kultúry polícia zatkla niekoľkých hudobníkov a uzavrela ich štúdia, informuje český internetový portál Aktuálně.cz.

Jeden z tamojších gitaristov, ktorý chcel zostať v anonymite, povedal pre stanicu BBC, že vládnuci duchovní dokážu vraj prehltnúť import albumov interpretov, akými sú Michael Jackson, Madonna alebo U2, ale čokoľvek, čo je alebo len vyzerá ako heavy metal, v žiadnom prípade netolerujú.

Podobná situácia ako v Iráne je aj v iných moslimských krajinách. Pritom odporcovia prenikania západnej kultúry do islamského sveta sa v minulosti už so všeličím zmierili. Hollywoodské filmy, albumy rockových i popových hviezd, komiksové seriály, bábiky Barbie alebo plagáty so športovcami a ďalšími celebritami sú vo väčšine moslimských krajín už dostupné, či už legálne alebo na čiernom trhu.

Najmä konzervatívni moslimskí duchovní však so stúpajúcou horlivosťou broja proti hudobnému žánru, ktorý považujú za mimoriadne úpadkový produkt Západu.

Uctievači diabla

Heavy metal. Hudobný štýl, ktorý bol v Európe a Amerike na vrchole popularity v osemdesiatych rokoch minulého storočia a ktorý nikdy masovo neprenikol (a pravdepodobne ani nikdy neprenikne) do rádií a televízií.

Kým na západe vyvoláva odpor skôr z estetických dôvodov a mnoho muzikológov a kritikov takmer odmieta považovať heavy metal za hudbu, v moslimských krajinách je často kritizovaný ako nebezpečenstvo pre základné hodnoty spoločnosti.
Fanúšikovia i samotní hudobníci čelia hrozbe, že ich obvinia zo satanizmu, ohrozovania morálky alebo z odpadlíctva od islamu.

V Maroku nedávno prebehol proces s tromi heavymetalovými skupina. Obžalovali ich z protiislamskej činnosti.

Časť justície a aj niektoré médiá však zareagovali kampaňou na ich obranu, uskutočnil sa dokonca protestný koncert a demonštrácie pred súdnou budovou. Všetci hudobníci boli nakoniec oslobodení, ale marocká rocková scéna utrpela ťažký úder.

Egyptská televízia zase natočila a odvysielala film, ktorý mal všetkých odradiť od počúvania nevhodnej hudby. Pojednával o štvorici káhirských heavymetalistoch, ktorí prepadnú satanizmu a skončia ako narkomani a kriminálnici.

Aj v slobodomyseľnej­šom Libanone nie sú represie neznáme. Polícia napríklad často robí razie v bejrútskom klube Acid, kde sa podľa policajtov schádzajú „uctievači diabla“.

Egyptské záťahy

Egypt síce pred desiatimi rokmi po veľkom celoštátnom záťahu zakázal heavymetalové kluby, ale ostražitosť polície postupne opadáva. Svedčí o tom nedávna reportáž agentúry AP, ktorej spravodajca sa k svojmu prekvapeniu ocitol v Káhire na koncerte heavymetalovej skupiny Dark Philosophy.

Lokálne rockové kapely si postupne i napriek odporu úradov a náboženských kruhov dobývajú svoje miesto na slnku.

Kultová malajzijská skupina Blackfire vydala nedávno svoj prvý oficiálny album, ale predáva sa len vo vybraných obchodoch a bez nápisu či obrázku na obale CD. Nechcú provokovať, pretože Najvyššia rada islamských duchovných v krajine vlani vyzvala k zákazu heavymetalu s odôvodnením, že podnecuje k „rebélii proti náboženstvu“.

Irackí metalisti utiekli do Sýrie

Veľkú popularitu priniesol bagdadskej kapele Acrassicauda článok, ktorý o nej pred tromi rokmi priniesol americký denník Wall Street Journal. Metalová kapela po zvrhnutí Saddáma niekoľko mesiacov občas koncertovala v bagdadských kluboch, ale potom museli s hraním skončiť pre obavy z teroristických útokov proti niečomu tak neislamskému, ako je heavy metal. Minulý rok všetci utiekli do Sýrie, kde znova hrajú a nahrávajú svoj prvý album.

Západný rock a pop, ani jeho interpreti, sa v arabských krajinách netešia mimoriadnej popularite, väčšina Arabov vzýva skôr domáce hudobné hviezdy.

Americký historik umenia Mark Levine pred časom študoval, ako západnú muziku prijímajú ľudia v islamských štátoch.  S prekvapením zistil, že medzi mládežou od Maroka po Pakistan sa zo západných štýlov teší podivuhodne veľkej priazni práve metal a jeho rôzne odnože. A tiež jeho protagonisti, ako sú napríklad Metallica, Iron Maiden, Slayer a ďalší.

„Hovoril som s mnohými ľuďmi, ktorí túto hudbu na Blízkom východe hrajú alebo propagujú. Väčšina z nich nemá problém byť veriacimi moslimami a zároveň sa venovať tejto hudbe,“ tvrdí Levine.

Pomerne veľkým prekvapením je, že heavymetalová scéna existuje aj v ultrakonzer­vatívnej Saudskej Arábii. Nedávno sa tam objavila skupina s názvom Wasted Land, ktorá sa zúčastnila celoarabského rockového festivalu v Dubaji a s niektorými nahrávkami sa pokúša preraziť v USA a Európe.

debata chyba