NASA poslal pieseň Beatles do vesmíru

Pred viac ako štyridsiatimi rokmi prerazili Beatles prakticky do všetkých hitparád na svete, teraz si razia cestu aj vesmírom. Na svedomí to má americký Národný úrad pre letectvo a vesmír, ktorý v rámci osláv 50. výročia svojho založenia vyslal do kozmu pieseň tejto legendárnej liverpoolskej štvorice Across the Universe.

05.02.2008 10:19
Vesmírna sonda Foto:
Vesmírna sonda
debata

Skladba, ktorej názov znamená v preklade Naprieč vesmírom, sa vydala na svoju kozmickú púť presne o 01:00 SEČ pomocou medzinárodnej siete satelitov Deep Space, ktorými astronómovia skúmajú vzdialený vesmír. NASA si tak pripomenula nielen svoje abrahámoviny, ale zároveň aj 40. výročie nahrania tejto piesne. Pred 50 rokmi navyše Američania vyslali na obežnú dráhu svoj prvý satelit Explorer 1 a o päť rokov neskôr založili systém Deep Space.

Hudobné posolstvo putuje rýchlosťou 300-tisíc kilometrov za sekundu k Polárke, ktorá je  431 svetelných rokov od Zeme. Fanúšikovia skupiny vyhlásili 4. február dňom piesne Across the Universe a vyzvali všetkých, aby si ju súbežne s vypustením tiež pustili.

Túto myšlienku, na ktorú NASA priviedli práve fanúšikovia skupiny, podporil aj bývalý člen skupiny Paul McCartney, ktorý sa pod pieseň podpísal ako jeden z autorov. „Skvelý nápad! Pozdravujte odo mňa mimozemšťanov,“ odkázal nedávno bývalý basgitarista skupiny Beatles, ktorej skladby často používajú aj astronauti na Medzinárodnej vesmírnej stanici ako budíček.

Nápad nadchol aj Yoko Ono, vdovu po Johnovi Lennonovi, ktorý pieseň naspieval a mal na jej vzniku hlavný podiel. „Vidím to ako začiatok nového veku, v ktorom budeme komunikovať s miliardami planét naprieč vesmírom,“ vyhlásila Yoko Ono.

Expert serveru space.com Leonard David na svojom blogu ale upozornil, že Beatles nie sú prvými slávnymi pozemskými umelcami, ktorých pieseň sa takto vydala na cestu vesmírom. Už pred desiatimi rokmi nechal rovnakým spôsobom do kozmu poslať skladbu jamajského  kráľa Boba Marleyho One Love astronóm Charles Chafer.

„Milujem Beatles, ale nejako som cítil, že hudba Boba Marleyho najlepšie vystihuje ducha tejto planéty. Preto som vybral práve túto pieseň ako reprezentanta Zeme,“ vysvetlil vtedy Davidovi, prečo nevybral žiadnu zo skladieb najslávnejšej kapely na svete.

debata chyba