Obce pri R7 tlačia na zmenu trasy, Figeľ nesúhlasí

Pre obce Dunajská Lužná a Rovinka je variant A rýchlostnej cesty R7 nevýhodný, lebo zasahuje do rozvojových území obcí, kde sú plánované rekreačné aktivity. Po protestnom pochode Dunajskou Lužnou to uviedol občiansky aktivista a zvolávateľ pochodu Ivan Georgiev.

27.09.2010 11:27
Protest obyvateľov Dunajskej Lužnej proti... Foto:
debata (6)

Podľa neho ministerstvo dopravy zmenilo variant C na variant A bez toho, aby komunikovalo s okolitými obcami a s verejnosťou. Poslanci Dunajskej Lužnej ako aj starostovia obcí Miloslavov a Rovinka podporujú variant C, pretože by sa ním mohla zlepšiť dopravná situácia na ťahu z južného Slovenska v smere do Bratislavy.

Varianty trasy R7 Šamorín - Bratislava
R7 Varianty trasy R7 Šamorín - Bratislava

(kliknutím zväčšíte)

Podľa poslankyne obce Dunajská Lužná Evy Takáčovej je dopravná situácia neúnosná a najlepšie pre obec vychádzal variant C. V prípade že sa začne realizovať variant A, sa podľa nej odsúva možnosť realizácie o niekoľko rokov. Variant A navyše podľa nej ohrozuje aj chránené územia. „Variant C je riešiteľný najrýchlejšie a snažíme sa presvedčiť ministerstvo, že jeho rozhodnutie je nesprávne,“ uviedol poslanec Dunajskej Lužnej Jozef Šafárik.

Podľa Georgieva z krátkodobého hľadiska variant A určite pomôže obci Podunajské Biskupice, ale z dlhodobého hľadiska pri predpokladanom rozvoji obcí sa Biskupice znovu naplnia dopravou z okolitých obcí. Podľa starostu Miloslavova Jaroslava Feriančeka je rozvoj v okolí Bratislavy taký veľký, že nie je možný koridor, ktorý by vyhovoval všetkým, ale variant C je veľmi dobre riešený pre takúto oblasť.

„Požiadali sme listom ministra, aby to vrátil späť na variant C. Pokiaľ nezmení stanovisko, zašleme petíciu do Národnej rady SR a budeme bojovať za to, aby sa to urýchlilo a aby sme mali čo najskôr riešenie tohto problému,“ uviedol Ferianček. Podľa Georgieva si počkajú na reakciu ministerstva dopravy a Národnej diaľničnej spoločnosti. Ak by boli nútení, využijú aj inštitút podania sťažnosti na Európsku komisiu.

Niekoľko desiatok obyvateľov Dunajskej Lužnej sa v pondelok medzi 7:00 a 8:00 pokúsilo spomaliť dopravu v obci prechádzaním cez priechody pre chodcov. S transparentom „Žiadame návrat variantu C rýchlostnej komunikácie R7, nebráňte rozvoju našich obcí“ prechádzali cez priechody v obci. Doprava bola napriek tomu pomerne plynulá. Na mieste bolo niekoľko policajných hliadok. Demonštrujúci na záver protestného pochodu prečítali petíciu proti zmene výstavby rýchlostnej cesty R7 ministerstvom dopravy z variantu C na variant A v úseku Bratislava – Dunajská Lužná.

Podľa rozhodnutia ministra dopravy Jána Figeľa (KDH) sa má cesta stavať podľa variantu A, vedúceho južne od Rovinky a Dunajskej Lužnej, čo je v súlade s územným plánom hlavného mesta aj kraja. Doterajší variant C, ktorý presadil exminister dopravy Ľubomír Vážny (Smer-SD), počítal so stavbou rýchlostnej komunikácie severovýchodne od oboch obcí a podporovali ho obce v okolí Bratislavy.

Figeľ trvá na variante A

Minister dopravy Ján Figeľ trvá na svojom rozhodnutí viesť trasu rýchlostnej cesty R7 medzi Šamorínom a Bratislavou podľa variantu A. Nevidí problém ani v prípadnej sťažnosti ochranárov v Bruseli, podľa neho sú obidva varianty z hľadiska životného prostredia porovnateľné. Variant A je prínosnejší aj pre riešenie dopravnej situácii v Bratislave, uviedol. Rátajú s ním aj územné plány Bratislavy a Bratislavského samosprávneho kraja. Figeľ nepredpokladá, že by výstvaba variantu A mala trvať dlhšie ako v prípade variantu C.

6 debata chyba