Po pľuvancoch zmier

Vyhrotené emócie na Fakulte informatiky Slovenskej technickej univerzity (STU) sa začínajú upokojovať. Po osočovaní, hádkach, opľúvaní, nielen slovnom, ale aj fyzickom, sa napätie znižuje a vedenie univerzity vyzýva na zmierenie. Riešenie našli v dohode: prepustená bývalá dekanka Mária Bieliková sa vráti do práce, nebude však už kandidovať do akademického senátu. Protesty a štrajky študentov na jej podporu sa skončia a podozrenia z pochybného financovania sa vyšetria na univerzitnej pôde.

14.01.2020 15:26 , aktualizované: 18:34
debata (20)

VIDEO: Pozrite si vo videu vyhlásenie dekana FIIT Ivana Kotuliaka. Zdroj: TASR

Video

Situácia na Fakulte informatiky a informačných technológií (FIIT) sa začala polarizovať, keď bývalá dekanka Bieliková vlani v júni neobhájila svoje miesto vo vedení fakulty. Vo voľbách ju nahradil nový dekan Ivan Kotuliak. Štyria členovia akademického senátu, ktorí Bielikovú podporovali, sa o týždeň neskôr vzdali svojich funkcií. Stal sa dokonca nepríjemný incident, keď jeden zo študentov opľul svojho spolužiaka – zástupcu študentov v senáte. Dôvodom bolo, že podporoval nového dekana.

„Áno, tomu hadovi som napľul do tváre, nie metaforicky. Voliť v tajnej voľbe svojho favorita je jedna vec, aktívne a iniciatívne sa zapájať do špinavej, odpornej hry, je vec úplne iná,“ trvá na svojom študent Michal. „Je jedno, na ktorej strane si. Ak by sa tak ako ty správali na tejto škole všetci, nemám chuť tu ďalej študovať,“ odsúdil Michalovo konanie na sociálnej sieti iný študent. Nezhody vo vedení fakulty až takto prerástli aj do vzťahov medzi študentmi. Spor sa ťahá už pol roka, vyhrotil sa, keď v decembri Kotuliak nastúpil do funkcie dekana fakulty. Nateraz sa zdá, že došlo medzi najvyššími predstaviteľmi univerzity a fakulty k dohode. Rektor Miroslav Fikar, predseda akademického senátu Marián Peciar, predseda správnej rady Milan Ftáčnik, dekan Ivan Kotuliak a bývalá dekanka Mária Bieliková sa dohodli, že škody na dobrom mene univerzity môžu vyriešiť iba vzájomnými ústupkami a zabudnutím na staré krivdy.

„Dekan pre zníženie napätia zruší okamžité skončenie pracovného pomeru profesorke Bielikovej. Podaný podnet bude ďalej šetrený v súlade s právnymi predpismi. Profesorka Bieliková stiahne svoju kandidatúru na členku akademického senátu a uskutočnia sa voľby na doplnenie chýbajúcich členov senátu, aby bol funkčný čo najskôr. V orgánoch akademickej samosprávy sa budú hľadať ďalšie kroky pre posilnenie dôvery na fakulte a jej úspešné fungovanie v budúcnosti,“ zhodli sa piati signatári vyhlásenia. Pri jej prezentovaní boli všetci, okrem profesorky Bielikovej. Napriek tomu, že jej účasť bola deklarovaná, údajne odišla na pracovnú cestu do zahraničia. Ani jeden z prítomných sa už nechcel vracať k predchádzajúcim vyjadreniam a obvineniam. „Lebo by sme sa nikde neposunuli,“ zdôraznil predseda správnej rady univerzity Ftáčnik.

Padlo ich však mnoho. Najmä po minulotýždňovom prepustení Bielikovej sa akademická pôda univerzity začala meniť na politické bojisko. Tá totiž dekanove dôvody na prepustenie odmietla a odkázala, že svoju kandidatúru do senátu považuje naďalej za platnú. Za Bielikovú ako bývalú dekanku sa postavila veľká časť študentov. Spísali dokonca petíciu, ktorú podpísalo viac ako 2 600 ľudí. Medzi nimi aj bývalý študent fakulty, dnes líder Progresívneho Slovenska Michal Truban.

Dekan okamžité prepustenie svojej predchodkyne vysvetľoval závažným porušením pracovnej disciplíny. Rozhodnutie opieral o právnu analýzu, ktorá sa odvoláva na porušenie zákona o správe daní. Dozvedieť sa o ňom mal vďaka anonymnému podnetu o podozrení z protispoločenskej činnosti, ktorý bol doručený na Útvar hlavného kontrolóra STU 27. decembra 2019. Na výsledok univerzitnej kontroly však nečakal a Bielikovú rovno vyhodil. Znepokojenie nad takýmto rýchlym konaním vyjadril vtedy aj samotný rektor.

Podľa dobre informovaného zdroja z prostredia univerzity mali zamestnanci fakulty, ktorú v tom čase viedla Bieliková, pripraviť štát na daniach o 40– až 50-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #STU #mária bieliková