Distribútori českých liehovín žiadajú, aby Slovensko zrušilo zákaz predaja

Slovenskí importéri alkoholu spolu s českou Úniou výrobcov a dovozcov liehovín (UVDL) žiadajú od slovenskej vlády uvoľnenie predaja českých liehovín na Slovensku.

04.10.2012 11:39
alkohol, krčma, bufet Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Ich dovoz a distribúciu Bratislava pred viac ako dvoma týždňami zakázala po sérii smrteľných otráv metanolom v Česku. Opatrenia chce zmierniť až po vrátení všetkých terajších zásob nápojov výrobcom do Česka.

„Na Slovensku sme sa nepohli ďalej. Produkty, ktoré sú preukázateľne bezpečné, sú stále v skladoch. Táto kauza sa týka čierneho trhu, nie tradičných výrobcov,“ povedal vo štvrtok predseda sekcie importérov liehovín Zväzu obchodu a cestovného ruchu Roman Pócs na spoločnej tlačovej konferencii so zástupcami UVDL. Pripomenul, že v obchodnej sieti na Slovensku sa výskyt alkoholu s nadmerným množstvom nebezpečného metanolu nepotvrdil.

Slovenskí importéri alkoholu a UVDL chcú, aby na Slovensku, podobne ako v Česku, bol povolený predaj liehovín vyrobených v Českej republike do konca minulého roka bez obmedzenia a pri novšej produkcii po predložení certifikátu pôvodu. Chcú tiež spustiť internetovú stránku, na ktorej si Slováci budú môcť skontrolovať pôvod tvrdého alkoholu. V Česku už takýto web funguje.

2 debata chyba