Odhalili päť skorumpovaných colníkov

Päť skorumpovaných colníkov a pašované cigarety za takmer 20 miliónov slovenských korún sú prípady, ktorými sa v súčasnosti zaoberá slovenská colná správa.

16.09.2003 17:37
debata

Prvý z odhalených prípadov korupcie sa stal v považskobys­trickej pobočke Colného úradu Žilina, kde je zo zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prijímania úplatkov a inej nenáležitej výhody obvinený vedúci pobočky Miroslav R. Na pobočke s tichými súhlasom colníkov dochádzalo k skorumpovaným praktikám. V tomto prípade vypočuli osem colníkov a zistilo sa, že šéf si v období rokov 2001 až 2003 privyrábal tým, že od svojich podriadených vyžadoval podiely z odmien, ktoré im sám navrhol. Colníci platili aj za to, ak si dali požiadavky na dovolenky a Miroslav R. neváhal pýtať peniaze za služby aj od podnikateľov. Miroslava R. pri jednej z jeho akcií však prichytili v žilinskej reštaurácií pri preberaní 60-tisícového úplatku. Colník je v súčasnosti vo vyšetrovacej väzbe a hrozí mu trest od jedného do päť rokov. Momentálne je postavený mimo službu a ak bude právoplatne odsúdený, so svojou prácou skončil. Ako na dnešnej tlačovej besede informovala hovorkyňa Colného riaditeľstva SR Silvia Balázsiková, na colnej správe bol zamestnaný od 1. mája 1992, čiže si bol určite vedomý svojho konania.

Zo zneužívania právomoci verejného činiteľa je obvinený ďalší colník, v tomto prípade z hraničného priechodu Petržalka – Berg. Službukonajúci colník totiž na slovenské územie pustil poľského vodiča, ktorý Renault Kangoo dovážal na ďalšom vozidle. Vodič nemal žiadne doklady, ktoré by potvrdzovali vstup na územie SR, na slovenské územie ho totiž colník pustil bez vydania sprievodných dokladov za čo zinkasoval 50 eur. Hodnota vozidla sa pohybuje okolo 4000 eur. Colníka sa podarilo odhaliť, nakoniec sa priznal a bol obvinený. Hrozí mu trest až do troch rokov.

Protikorupčná akcia sa uskutočnila aj na slovensko-ukrajinskom hraničnom priechode Vyšné Nemecké, kde zadržali troch colníkov podozrivých zo zneužívania právomoci verejného činiteľa. Trojlístok si zabezpečil nezákonný dovoz 25 neokolkovaných kartónov cigariet, cukroviniek a 75 litrov pohonných hmôt. Colníci si nákup objednali u Ukrajinca a s vozidlom ho potom vyňali z klasickej colnej kontroly a odviedli do garáží, kde si vybrali tovar. Voči všetkým trom už začalo disciplinárne konanie, všetci traja budú prepustení za zvlášť hrubé porušenie pracovnej disciplíny a za porušenie služobnej prísahy. Stíhaní sú na slobode a hrozí im trest väzenia do troch rokov.

Veľkú akciu uskutočnila aj pobočka Colného úradu v Čiernej nad Tisou, keď odhalila nezákonnú prepravu neokolkovaných cigariet. Colníci zadržali 28 690 kartónov cigariet Super King a únik na cle a daniach bol vyčíslený na viac než 19,5 milióna korún, z čoho clo predstavuje viac ako 6,3 milióna a spotrebná daň viac než osem miliónov Sk a DPH viac ako 5,1 milióna slovenských korún. Cigarety boli prevážané v kamióne v špeciálnom priestore vytvorenom v dutinách prevážaného reziva. V dokladoch, ktoré vodič preložil, bolo deklarované rezivo, ktoré malo smerovať cez priechod Makov do Česka a konečným príjemcom mala byť spoločnosť v Berlíne. Vyšetrovateľ košickej justičnej polície už začal trestné stíhanie, vypočutý bol aj vodič kamióna. Zarážajúce je, že sa pri vyšetrovaní zistilo aj porušenie interných predpisov colníkmi na hraničnom priechode Vyšné Nemecké. V súčasnosti tento prípad rieši inšpekcia generálneho riaditeľa a na colníka, ktorý vybavoval kamión v dovoze, bolo inšpekciou podané trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa. Ak bude colník odsúdený, prepustia ho zo služby.

debata chyba