Kontrolóri zo SOI si pýtali úplatky

Štyria kontrolóri Slovenskej obchodnej inšpekcie sa zaplietli do korupcie. V dvoch prípadoch je už podaný návrh na obžalobu, ďalších dvoch polícia obvinila.

04.08.2004 11:47
debata

Štyria kontrolóri Slovenskej obchodnej inšpekcie sa zaplietli do korupcie. V dvoch prípadoch je už podaný návrh na obžalobu, ostatných dvoch polícia obvinila.

Obžalovaní z prijímania úplatku a zneužívania právomoci verejného činiteľa sú Jozef H. a Milada G. zo Žilinského kraja.

Majiteľ predajne s keramikou oznámil polícii, že ho inšpektori požiadali o úplatok za zmiernenie prehliadky a zníženie sankcie za nedostatky. Polícia chytila 31-ročného kontrolóra Jozef H. po prebratí päťtisícového úplatku v máji tohto roku. Neskôr obvinila aj jeho 54-ročnú kolegyňu Miladu G.

Obvineniu z prebratia úplatku vo výške štyritisíc korún čelia aj ďalšie dve kontrolórky SOI 26-ročná Michaela K. a 52-ročná Mária H., ktoré boli v októbri minulého roku na inšpekcii športovej predajne v Košiciach. Zistili tam viacero chýb, avšak za úplatok ich do záznamu nezapísali.

Udal ich anonym, ktorý telefonoval na riaditeľstvo SOI. Vedenie oznámilo prípad polícii, ktorá začala vyšetrovanie. Kontrolórky sa neskôr ku korupcii priznali. Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii vzniesol voči nim obvinenie z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa a trestného činu prijímania úplatku a inej nenáležitej výhody, za ktorý im hrozí trest odňatia slobody až na päť rokov. Stíhané sú na slobode.

debata chyba