Vrah Masár dostal doživotie

Na doživotný trest odňatia slobody odsúdil Krajský súd v Trnave Henricha Masára, obžalovaného z trojnásobnej vraždy, krádeže, nedovoleného ozborojovania a brania rukojemníka.

12.10.2005 16:44
debata

Vynesením rozsudku sa skončilo hlavné pojednávanie s tridsaťdvaročným mužom, ktorý v priebehu jedného týždňa v júli 2003 postupne zavraždil dve ženy a muža. Následne zobral ako rukojemníkov niekoľko členov jednej rodiny v obci Kaplna pri Senci. Krajská prokurátorka v záverečnej reči uviedla, že počas prípravného i hlavného pojednávania Henricha Masára spoľahlivo usvedčili zo všetkých skutkov.

Svoju prvú obeť Máriu D. pripravil o život 28 bodnými ranami najmenej dvomi nožmi v jej dome v Trnave. Druhú obeť, Margitu Š. opakovane v jej byte v Hlohovci ubil železnou tyčou do hlavy. Obe vraždy zakončil krádežou šperkov, peňazí a televízorov z domácnosti poškodených. O deň neskôr zastavil služobné auto Petra H., ktorého strelil do tyla ukradnutou pištoľou a telo vyhodil z vozidla. 

Vrahovo konanie ukončila päť hodín trvajúca policajná akcia po tom, ako s odcudzeným autom havaroval v Kaplnej a vnikol do najbližšieho domu. Rukojemníkov ohrozoval strelňou zbraňou. Priťažujúcim faktom bolo, že jeden z nich bol maloletý.

Henrich Masár sa k skutkom priznal, neskôr ale tvrdil, že nie je si vedomý svojho konania, pretože bol silný narkoman a v danom čase bol pod silným vplyvom drog.  Tomu nasvedčujú aj výpovede dvoch svedkov, ktorí dnes pred senátom vypovedali. Svedok Patrik S. Dovolil Masárovi prespať vo svojom dome v Šulekove po jeho druhej vražde. O skutkoch však nič netušil, dozvedel sa o nich až po príchode dvoch priateľov, ktorí hovorili o tom, že polícia po vrahovi pátra.

Henrich Masár si rozhovor vypočul a z domu utiekol. Svedok tiež pripustil možnosť, že obžalovaný o svojom vraždení nevedel. Konštatoval to v súvislosti s tým, že rovnako ako vrah aj on dlhobobo užíval kombináciu pervitín-heroín a pozná jej vplyv na vnímanie reality. Keď bol Masár v jeho dome, bol "vyfúknutý, psychicky i fyzicky na dne, hladný, smädný a špinavý,povedal svedok.

Na dopad drogovej závislosti na konanie Henricha Masára vsadila svoju záverečnú reč aj nová obhajkyňa ex offo. Vymenila obhajcu, voči ktorému mal trojnásobný vrah výhrady. Podľa nej Masár nikdy nebral drogy so zámerom konať trestnú činnosť. Jeho násilné skutky boli dôsledkom pozmeneného vedomia. Pre svojho mandanta žiadala trest pod dolnou hranicou trestnej sadzby a nariadenie ochrannej odvykacej liečby. Podľa nej je schopný resocializácie.

Opačný názor mala prokurátorka, poukazujúc na psychologické a psychiatrické posudky, podľa ktorých niet u Masára nádej na nápravu. „Je pre spoločnosť nebezpečný, bol schopný rozpoznať svoje konanie“, povedala. Podľa znalcov trpí asociálnou poruchou osobnosti, je citovo vyprahnutý, má absenciu empatie a viny a nemá úctu k životu. Nevybudoval si hierarchiu hodnôt.

V minulosti už bol trikrát súdne trestaný. V roku 1995 za ťažké ublíženie na zdraví a v roku 1998 za vydieranie a prechovávanie drog. Henrich Masár využil dnes možnosť posledného slova a po vynesení rozsudku povedal, že mu je ľúto, čo sa stalo. Žiadne vraždy neplánoval, nepripravoval, nechcel vykonať a ani o nich nevie. Dodal, že proti verdiktu sa odvolá v stanovenej lehote na Najvyšší súd SR.

debata chyba