Útočili pravdepodobne neonacisti

Jeden mŕtvy a minimálne traja vážne zranení sú výsledkom dvoch organizovaných útokov pravdepodobne neonacistov, ktoré sa stali za posledný týždeň v Bratislave.

06.11.2005 17:19
debata

Útoky sa odohrali len pár dni pred medzinárodným dňom boja proti fašizmu a antisemitizmu, ktorý pripadá na 9. november.

V noci z pondelka 31. októbra na utorok 1. novembra napadla dvojicu mladých mužov v centre mesta skupina neonacistov. Štyria útočníci použili bodné zbrane, jeden z napadnutých utŕžil šesť bodných rán.

„Tento útok opätovne dokazuje, že neonacizmus a jeho prívrženci sú tu stále a sú odhodlaní útočiť na život a zdravie iných len kvôli ich presvedčeniu, výzoru či farbe pleti,“ povedal pre TASR predseda združenia Ľudia proti rasizmu Daniel Milo.

Druhý útok pripravil v piatok o život 19-ročného študenta. Krátko po 22. hodine ho spolu so šiestimi kamarátmi napadla na parkovisku pri petržalskom nábreží Dunaja skupina neznámych útočníkov, pravdepodobne neonacistov. Polícia prípad vyšetruje ako trestný čin vraždy, páchateľov zatiaľ nedostihla.

„Polícia by mala po úspešných zásahoch proti Slovenskej pospolitosti – národnej strane sústrediť svoje sily aj na tvrdé jadro presvedčených neonacistov,“ dodal Milo. 

K napadnutiam došlo iba pár dní pred medzinárodným dňom boja proti fašizmu a antisemitizmu 9. novembrom, v ktorý si celý svet pripomína „Krištáľovú noc“ z roku 1938. Nemeckí nacisti vtedy zavraždili viac ako 90 Židov, vypálili vyše sto synagóg a zničili 7500 židovských obchodov. Následne bolo 30 000 Židov zatknutých a deportovaných do koncentračných táborov.

debata chyba