Vraždil kvôli psovi, odsedí si 24 rokov

Na 24 rokov nepodmienečne odsúdil dnes Okresný súd v Prešove Jakuba H. z Chminianskych Jakubovian za vraždu 29-ročného Mareka Ivanko-Maceja. Odsúdený sa k skutku priznal. Trest by si mal odpykať v najprísnejšom väzení a súd mu navyše nariadil aj ústavné ochranné liečenie, keďže vraždil pod vplyvom alkoholu a toxických látok.

09.01.2007 18:22
Vrah 29-ročného Mareka Foto:
Obvinení v procese vraždy 29-ročného Mareka Ivanko-Maceja.
debata

Ako tiež rozhodol senát, pod ochranným dohľadom bude ďalšie tri roky. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Vražda sa stala pred rokom 18. januára v noci. Jakub H. spolu s druhým obžalovaným Metodom H. sa  pokúsili ukradnúť psa, ktorého chceli zjesť. Keď zviera začal jeho majiteľ brániť, Jakub ho pichol nožom do hrude. Napadnutý muž zomrel do hodiny po šoku z vykrvácania. Prípad ďalšieho obžalovaného Metoda H. súd vylúčil na samostatné konanie.

Senát priznal vdove Kataríne Ivanko-Macejovej úhradu nákladov spojených s pohrebom vo výške vyše 18 tis. Sk. Ona aj matka zavraždeného vyjadrili tesne po vynesení rozsudku nespokojnosť s jeho výškou. Očakávali mimoriadny trest doživotia. To by považovali za jediný spravodlivý trest pre vraha. „Bol mladý, akurát mu bolo do života. Bol pre mňa pomocou, aj pre svoju ženu a deti. Teraz je všetkému koniec,“ prehlásila matka obete.

Vrahovi svojho syna nikdy nedokáže odpustiť. Z dediny by sa radi odsťahovali, ale nemajú na to dostatok financií. Chminianske Jakubovany je obec, kde rómska komunita prerástla počtom ostatné obyvateľstvo a nie je ľahké tu predať dom. Ich obavy o vlastnú bezpečnosť sa zatknutím vraha nekončia. „Práve teraz, po vynesení rozsudku sa bojíme, ako zareaguje jeho rodina. Či nebudú agresívni,“ uviedla mladá vdova. Matka zavraždeného tvrdí, že rodina vraha je nevyspytateľná. „Práve oni sú najväčším postrachom obce.“

debata chyba