Vandal poškodil židovské hroby pri Košiciach

Neznámy vandal poškodil zhruba tucet náhrobných kameňov na židovskom cintoríne v obci Veľká Ida pri Košiciach. Informovala o tom polícia. Páchateľovi hrozí v prípade dolapenia za hanobenie miesta posledného odpočinku väzenie do dvoch rokov.

24.07.2008 10:16
Cintorín Foto:
Ilustračné foto
debata

„(Vandal) poškodil náhrobné kamene na dvanástich hroboch a po vyhnutí ochrannej mreže okna na kaplnke vnikol dnu, kde tiež poškodil náhrobný kameň,“ uviedla košická krajská policajná hovorkyňa Jana Demjanovičová.

Útoky vandalov na židovské miesta posledného odpočinku nie sú ojedinelé. V apríli napríklad polícia chytila troch mladíkov, ktorí poškodili areál známeho mauzólea Chatama Sófera v Bratislave. Mnohé z útokov na židovské cintoríny sa pripisujú neonacistom.

Židovská obec na Slovensku eviduje takmer sedemsto cintorínov. Niektoré z nich sa vďaka opravám a ďalším prácam začínajú zaraďovať medzi udržiavané pamiatky, ďalšie však stále chátrajú a niektorým hrozí i zánik.

Vandalom sa však nevyhýbajú ani nežidovské cintoríny. Minulý mesiac napríklad neznámy páchateľ spustošil hroby katolíckych kňazov a rehoľníkov v Pezinku.

debata chyba