Židovský cintorín zničili malí chlapci

Viac ako tri desiatky náhrobných kameňov na židovskom cintoríne v Topoľčanoch poškodilo podľa polície päť detí. Chlapci vo veku 11 až 13 rokov sa k činu priznali, pre nízky vek sa však nebudú trestne zodpovedať, uviedla policajná hovorkyňa Renáta Čuháková. Polícia o prípade informovala minulý týždeň, vandalov vypočula v stredu.

30.10.2008 12:52
Židovský cintorín Foto:
Ilustračné foto
debata

„Chlapci sa k ničeniu pomníkov priznali. Uviedli, že preskočili plot cintorína a v jeho areáli zbierali orechy. Odrazu niekto z nich dostal nápad a všetci začali váľať pomníky. Niekomu sa podaril jeden, inému dva, tri,“ poznamenala Čuháková. Správca cintorína našiel poškodených 34 náhrobných kameňov.

Všetci podozriví síce boli obvinení z hanobenia miesta posledného odpočinku, pre nízky vek však stíhanie bude zastavené, poznamenala hovorkyňa. Trestná zodpovednosť na Slovensku sa začína od veku 14 rokov. Prípad však prevezmú sociálni pracovníci.

Útoky na židovské pamiatky alebo iné cintoríny nie sú na Slovensku ojedinelé. Vandali napríklad ničia náhrobné kamene na židovských cintorínoch alebo sprejujú protižidovské heslá na pamätníky holocaustu.

debata chyba