Polícia neochránila ženu pred zabijakom

Nebezpečného manžela udala na polícii, tak ju zabil. V rómskej osade v obci Seňa neďaleko Košíc pichol nožom 50-ročný Karol Pota svoju o tri roky staršiu manželku Martu.

12.05.2009 20:02
Vražda v Seni Foto: ,
Dom, kde sa stala vražda, bol v utorok opustený. Žena udala svojho manžela na polícii, lebo sa jej vyhrážal smrťou. To sa jej zrejhme stalo osudným.
debata

Tá zraneniam podľahla na mieste. Pota sa pritom len dávno vrátil z výkonu trestu pre inú vraždu. Polícia ho teraz pre vyhrážky v rodine vyšetrovala, smrti manželky však nezabránila.

Vrah po čine ušiel do domu svojho brata, kde ho policajti zatkli. Podľa susedov bola Marta dobrá žena, pomáhala v dedine s verejnopros­pešnými prácami. „S Karolom už zrejme nechcela žiť, on sa jej vyhrážal, že ju zabije, tak ho udala na polícii. Zrejme preto ju zabil. Predtým, ako ju pichol, držala na rukách vnučku. Ešte ju vraj stihla dať do kočíka,“ tvrdí suseda, ktorá zo strachu nechcela zverejniť meno.

Príbuzní tiež potvrdili, že medzi manželmi nebolo všetko v poriadku. Marta podala na Karola trestné oznámenie. On len nedávno vyšiel z väzenia a naspäť sa mu nechcelo. Keď si vypil, všetci sa ho báli. Aj v čase vraždy bol vraj opitý. Pota prvý raz vraždil v roku 2000 pred miestnym bistrom. Vtedy bol jeho obeťou dôchodca, s ktorým sa pohádal. Na slobodu sa dostal pred pár mesiacmi na jeseň 2008.

Trestné oznámenie od Marty Potovej polícia vyšetrovala ako nebezpečné vyhrážanie. Žena chcela udanie neskôr aj stiahnuť, za to by však sama čelila obvineniu pre krivú výpoveď. Teraz vyšetrovateľ Potu obvinil pre obzvlášť závažný zločin vraždy. „Z dosiaľ nezistených príčin pichol nožom do hrudníka svoju 53-ročnú manželku. Spôsobil jej poranenie, ktorému podľahla,“ informovala Jana Mésarová z krajského policajného riaditeľstva v Košiciach. Za vraždu hrozí obvinenému trest dvadsaťpäť rokov alebo až doživotie.

debata chyba