Bračekovi už srdce nenaskočilo. Sestrička bojuje o život

Z dvojčiat, ktoré vypadli z okna nitrianskeho paneláka, o život zápasí už len jedno. Dvojročná Deanka Jančová leží v bratislavskej nemocnici s množstvom zranení. Lekári si netrúfajú odhadnúť, čo bude zajtra. Jej bratovi Damiánovi pri prvom oživovaní naskočilo srdce. Pri druhom už nie.

15.06.2009 10:57 , aktualizované: 21:11
vypadnuté deti Foto: ,
Na miesto činu, kde došlo k tragédii, sa v nedeľu chodili pozerať ľudia a zapálili tam sviečku za vyhasnutý detský život.
debata

„Chlapec zomrel pri prevoze. Záchranári ho kriesili aj naskočila akcia srdca. Zavolali vrtuľník, kriesili ho znova, no už sa ho nepodarilo oživiť,“ uviedla doktorka Alena Ďurišová z nitrianskej nemocnice. Dievčatko malo podľa nej mnohopočetné zlomeniny a poranenia vnútorných orgánov.

Vrtuľník dievčatko ráno previezol do Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave. „Jej stav je pomerne stabilizovaný. Prognóza sa však teraz nedá odhadnúť,“ naznačila doktorka Zuzana Laluhová-Striežencová.

Deti vypadli z okna na piatom poschodí na chodník, pár metrov od trávnika. Stalo sa to v nedeľu podvečer. Podľa policajných informácií dvojčatá vyliezli v detskej izbe na parapetnú dosku a vytlačili umelohmotnú sieťku proti hmyzu. Niektorí zo susedov tvrdili, že najprv spadol chlapec a naň dievča.

V tom čase bol doma ich otec a šesťročný brat Dárius. Matka pribehla na miesto nešťastia, keď už bolo plné záchranárov a ľudí. „Niekoľkokrát sotila do manžela. Plakala. Nakoniec sa objali. Jedno z detí malo na sebe prikrývku, druhé malo rôzne hadičky. Nedalo sa na to pozerať, išla som z balkóna rýchlo preč. Veľmi ich nepoznám, no bola to normálna rodina. Starali sa o deti,“ povedala Monika Pavlíková, ktorá býva oproti.

Ľudia sa pri vchode pristavovali. Ktosi nechal na chodníku jednu drobnú sviečku. Zastavili sa tu aj deti, v rukách mali kvety. Boli pre niekoho iného, no stáli na mieste a nahlas zvažovali, že ich nechajú tam. „Vraj aj ja som sa ako malá rada hrávala na parapetnej doske. Rozprávala mi o tom mama,“ povedalo ticho dievča s ružou v dlani.

Policajti okolnosti prípadu preverujú. „Nitriansky vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia z nedbanlivosti,“ dodala policajná hovorkyňa Božena Bruchterová.

debata chyba