Za tragickú nehodu plte na Dunajci obvinili pltníkov a ich šéfa

Polícia obvinila dvoch pltníkov a ich šéfa za pondelkovú nehodu plte na rieke Dunajec na severovýchodnom Slovensku, pri ktorej sa utopil český turista. Uviedla to televízia Markíza, podľa ktorej bolo počas splavu porušených niekoľko predpisov.

30.06.2009 22:06
debata

Polícia uviedla, že ani jeden z pltníkov nebol držiteľom preukazu vodcu malého plavidla. Na plti sa tiež údajne nachádzalo viac ľudí, ako určujú predpisy. Tie vraj povoľujú, že sa na nej môže plaviť najviac 12 turistov. „V čase nehody bolo na plti 14 cestujúcich a dvaja pltníci,“ povedal Peter Benko z Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Starej Ľubovni. Podľa informácií hasičov z pondelka sa na plti v čase nešťastia nachádzala skupina 19 českých dôchodcov z Litvínova a dvaja pltníci.

Manželka nebohého turistu sa televízii sťažovala, že nikto ich pred plavbou nepoučil a nedal im ani plávacie vesty. Pltníci a ich šéf sú podľa Markízy obvinení pre všeobecné ohrozenie.

Nešťastie sa stalo pri obci Červený Kláštor, náhla búrka vyvolala na rieke vlny, ktoré plť rozbili o skaly. Nehoda si vyžiadala život 73-ročného muža, ďalších päť ľudí sa zranilo.

Rieka Dunajec sa nachádza na slovensko-poľskej hranici, plte s turistami na atraktívnu plavbu najčastejšie vyrážajú práve z Červeného Kláštora.

debata chyba