Zima si našla prvú obeť, v Trnave zomrela bezdomovkyňa

Mŕtvu bezdomovkyňu našli ráno na trávniku v centre Trnavy jej priatelia. Štyridsaťdvaročná Oxana Krippnerová pochádza pravdepodobne z Ukrajiny, už dlho však žila v Trnave.

16.10.2009 14:59
bezdomovkyňa mŕtva Foto: ,
Na trávniku v centre Trnavy zomrela podchladená bezdomovkyňa.
debata

Lekár „záchranky“ na jej tele neobjavil žiadne stopy po násilí, ako predbežnú príčinu smrti určil podchladenie. V noci sa teplota v meste pohybovala okolo štyroch stupňov. Oxana je prvou obeťou prichádzajúcej zi­my.

Bezdomovci sa v športovom areáli zdržiavali často, pretože im tam Arcidiecézna charita dávala každý deň polievku a oblečenie. „Chodievala k nám tiež na polievku, spolu s druhom prespávala pod prístreškom v areáli,“ potvrdil Vít Morvay z Arcidiecéznej charity.

Podľa bezdomovcov bola žena v Trnave vydatá, ale pred rodinou dala prednosť alkoholu. Mesto Trnava ponúka bezdomovcom nocľah v útulku, no možnosť vyspať sa v teple využívajú len niektorí. „Útulok má kapacitu 33 mužov a 8 žien, jeho kapacita nie je momentálne naplnená. Voľných je ešte približne desať miest,“ povedal Pavol Tomašovič z kancelárie primátora.

V meste sa pohybuje približne 60 bezdomovcov, k domácim sa v ostatných rokoch pridali ich kolegovia z cudziny. Časť bezdomovcov nocľah v útulku odmieta. „Sú to ľudia, ktorí odmietajú akúkoľvek pomoc od mestského úradu,“ dodal Tomašovič. Najviac im však prekáža povinnosť prísť do útulku v triezvom stave.

debata chyba