V Brezovičke v noci strieľal opitý muž, polícia ho zneškodnila

Niekoľko minút po 23.00 h v utorok 14. septembra prijala polícia oznámenie, že v obci Brezovička v okrese Sabinov sa strieľa.

15.09.2010 15:08
debata (9)

„Podľa svedkov udalosti sa podnapitý muž v miestnom pohostinstve údajne vyhrážal tam sediacim hosťom a neskôr, idúc k domu, sa zastavil na zastávke autobusu, kde bola skupinka mladých ľudí, a tam vyvolával bitku. Keďže sa nikto z nich s ním biť nechcel, tak sa im vyhrážal, že ide domov po zbraň a všetkých ich postrieľa,“ uviedla k incidentu hovorkyňa Krajského riaditeľstva (KR) Policajného zboru (PZ) v Prešove Magdaléna Fečová.

Spresnila, že jedna z miestnych žien asi okolo 23.00 h počula zvuky podobajúce sa na výstrely. Spolu s manželom sa išli pozrieť cez okno, kde na ulici videli podozrivého. „Videli, že v ruke drží pištoľ striebornej farby, z ktorej vystrelil. Pri streľbe bolo vidno záblesky zo zbrane. Strieľajúci muž rozhadzoval rukami a zbraňou mieril smerom k autobusovej zástavke, kde sa v tom čase nachádzalo niekoľko osôb,“ doplnila Fečová.

Vzhľadom na nebezpečnosť konania polícia pristupovala k podozrivému ako k ozbrojenému páchateľovi s plným nasadením, pretože išlo o ochranu životov a zdravia občanov obce. Keď operatívna hliadka zistila, že páchateľ vošiel do domu, zasiahli policajti pohotovostného policajného útvaru.

„Po vniknutí policajtov do uzatvoreného priestoru domu bol nebezpečný páchateľ zadržaný a stotožnený, pričom policajti u neho našli tri kusy krátkych plynových zbraní. Preverením totožnosti páchateľa polícia zistila, že ide o 38-ročného muža z Novej Ľubovne v okrese Stará Ľubovňa, ktorý sa často zdržiaval v Brezovičke v rodičovskom rodinnom dome. Muža už v minulosti polícia preverovala kvôli zbraniam a priestupok riešil príslušný obvodný úrad v rámci priestupkového konania. Muž nemá povolenie na držbu a nosenie zbraní,“ uviedla ďalej hovorkyňa KR PZ.

Keďže zákrok v dome bol rýchly, páchateľ nestihol proti policajtom použiť zbraň. „Nedošlo k jeho zraneniu ani k zraneniu zasahujúcich policajtov. Po jeho zadržaní bol eskortovaný na Obvodné oddelenie PZ v Lipanoch za účelom vykonávania ďalších procesných úkonov. Policajti mu po zadržaní pri kontrolnej skúške na požitie alkoholu namerali 0,98 mg/l,“ spresnila Fečová.
Polícia prípad vyšetruje ako prečin násilia proti skupine obyvateľov a proti jednotlivcovi. Páchateľovi hrozí trest odňatia slobody až na dva roky.

9 debata chyba