Dohryzenému mužovi zachraňujú ucho v jeho bruchu

Ucho muža, ktorého dohrýzli psy, sa pokúšajú lekári zachrániť na Slovensku unikátnym spôsobom. Najprv mu v stredu odhryznutú ušnú chrupavku vložili do brucha, aby sa zregenerovala. Až potom mu ju prišijú na hlavu. Na brífingu o tom informoval plastický chirurg ružinovskej nemocnice v Bratislave Juraj Paliatka, ktorý operáciu viedol.

16.08.2012 13:32 , aktualizované: 15:52
Juraj Paliatka, plastický chirurg Foto:
Plastický chirurg Juraj Paliatka pred nemocnicou v Ružinove informoval médiá o operácii zraneného pacienta , ktorého pohrýzli psi.
debata (4)

Dôvodom, prečo ucho ošetrujú pacientovi na dve fázy, bol podľa Paliatka stav tkanín. „Ušnica bola v tomto prípade roztrhaná,“ povedal. Chrupavku umiestnili do brucha, lebo tam má podľa chirurga šancu prežiť. „Potrebuje získať výživu a aby sme ju nestratili, tak sme ju tam vložili a je tam aj najviac chránená,“ vysvetlil. Keď sa chrupavka zotaví, kožu k nej vezmú z inej časti tela, keďže bola zničená.

Tento typ zákroku je podľa Paliatku zriedkavý. Väčšinou sa venujú vrodeným chybám, keď sa dieťa narodí bez ušnice. „Unikátnosť tejto operácie, spočíva v tom, že je to získaný defekt, čerstvo po úraze a že ušnica bola dovezená. Presne tento typ operácie na Slovensku ešte nebol vykonaný,“ povedal. Pri iných typoch musia podľa neho ušnú chrupavku, ktorú teraz zachránili, vytvoriť alebo odobrať z iných častí tela.

Problémy so sluchom muž nebude mať, keďže ide iba o vonkajšie zranenie a sluchový orgán nebol porušený. „Pacient je v stabilizovanom stave, bez ťažkostí, bolesti ustupujú,“ informoval chirurg. Nevylučuje, že sa môžu dostaviť komplikácie. Komplikovanejšie než prípad ucha boli poranenia končatín, čo svedčí podľa lekára o agresivite útoku. Mužovi zostanú rozsiahle jazvy na obidvoch predlaktiach. Na hlave mal viacero rán. Psy útočili na hlavu z rôznych strán. „Takto dohryzeného človeka som ešte nemal. Niekoľkocenti­metrové rany, niekde chýbalo aj tkanivo,“ povedal lekár, ktorý bol pri zákroku s ďalšími tromi chirurgmi.

Pri jazere Košariská v blízkosti Dunajskej Lužnej neďaleko Bratislavy v stredu 15. augusta tri psy dohrýzli 39-ročného muža. Zdravotní záchranári na miesto prišli po telefonáte miestnych obyvateľov na tiesňovú linku. Všetkých troch psov, jedného mŕtveho a dvoch živých, ešte v stredu 15. augusta organizácia Sloboda zvierat previezla do bratislavského útulku. Vo štvrtok ráno ich veterinárka organizácie na ochranu zvierat utratila, ich telá poslali do Štátneho veterinárneho ústavu, kde vykonajú pitvu.

4 debata chyba