V Trnave na klzkom chodníku zomrelo 18-ročné dievča

Trnavská polícia ešte nevie s určitosťou odpovedať na otázku, či sa osemnásťročná Terézia pošmykla na zasneženom chodníku na trnavskom sídlisku Hliny sama, alebo ju niekto sotil. Ak by sa však preukázalo, že dievča zomrelo vinou neudržiavaného chodníka, zodpovednosť bude podľa právnika niesť jeho vlastník.

09.01.2013 14:35 , aktualizované: 18:58
debata (52)

Hovorca trnavského magistrátu Pavol Tomašovič nevedel presne určiť, komu chodník patrí. „Zisťujeme to. Je to komplikované. Sú tam časti úsekov, za ktoré zodpovedá bytové družstvo, iné spravuje mesto a tiež sú tam úseky, ktoré sú povinní odhŕňať vlastníci bytov.“

Tomašovič však zapochyboval o tom, že sa dievča pošmyklo kvôli klzkému chodníku. „Je to špekulácia. Nepredpokladám, že sa na celom sídlisku po utorkovom snežení podarilo odhrnúť sneh, no včera okolo desiatej sa všetko začalo topiť, všade bola voda.“ Dievčinu našli doobeda.

Podľa advokáta Petra Havlíka rodina môže na súde vymáhať určitú náhradu. „Teoreticky by mohlo ísť aj o nedbanlivostný trestný čin, no zatiaľ by som to videl v občianskoprávnej rovine. Je tam možnosť vymáhania určitých náhrad v prospech rodiny od vlastníka pozemku, respektíve od toho, kto bol povinný chodník udržiavať.“

Presnú príčinu smrti určí pitva. „Polícia začala trestné stíhanie pre usmrtenie,“ dodal trnavský policajný hovorca Michal Hanus.

52 debata chyba