Auto okresného prokurátora vo Veľkom Krtíši skončilo v plameňoch

Okresnému prokurátorovi vo Veľkom Krtíši Gabrielovi Geškovi podpálili a zničili neznámi páchatelia auto. Vozidlo Škoda Fabia combi, ktoré bolo odparkované na ulici, kde prokurátor býva s najväčšou pravdepodobnosťou poliali horľavinou a zapálili. Pri požiari nebol nikto zranený.

25.09.2013 16:53
auto, zhorené auto, podpaľačstvo Foto: ,
Zhorené auto veľkokrtíšskeho okresného prokurátora.
debata

K udalosti došlo v stredu ráno krátko po štvrtej hodine. Požiar si podľa našich informácií všimol jeden z obyvateľov sídliska, ktorý na to okamžite upozornil políciu. Prokurátor sa o požiari auta dozvedel od policajtov, ktorí ho skoro ráno zobudili. Vďaka včasnému upozorneniu prišli na miesto rýchlo aj hasiči a horiace auto uhasili. Oheň sa už medzitým dostal aj na susedné autá, tie však oheň nestihol zničiť natoľko ako auto prokurátora.

Hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici Erik Piater informoval, že na mieste bol zisťovateľ príčin požiarov a ten určil za pravdepodobnú príčinu podpaľačstvo. „Túto verziu predbežne potvrdil podľa zaistených stôp aj policajný pes,“ podotkol Piater.

Krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová povedala, že majiteľovi zhoreného vozidla vznikli škody, ktoré boli predbežne vyčíslené na asi 2500 eur. „Horením došlo k poškodeniu prednej časti auta, celej motorovej časti, no poškodená je aj predná kapota, predné blatníky, predné kolesá, čelné sklo a prístrojová doska. Prípad je v štádiu vyšetrovania, polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu poškodzovania cudzej veci, Páchateľovi hrozí za tento skutok trest odňatia slobody na jeden rok,“ zdôraznila Faltániová.

Sám Geško nechce prípad komentovať ani špekulovať nad možnými príčinami požiaru a tým, či udalosť môže súvisieť s jeho prácou a funkciou. Potvrdil len, že ide o jeho auto a to je už nepojazdné. Do ukončenia vyšetrovania sa k prípadu bližšie nevyjadrujú ani na Krajskej prokuratúre v Banskej Bystrici, ktorá bude prípad dozorovať. Jej námestník Roman Krúpa povedal, že bližšie informácie o zhorenom aute zatiaľ nemajú. Krúpa si nepamätá na podobný prípad v Banskobystrickom kraji, v ktorom by sa terčom útoku stal prokurátor, alebo jeho majetok.

Známy je však prípad Petra Šufliarskeho z Generálnej prokuratúry SR spred dvoch rokov. Podľa medializovaných informácií vtedy na zaparkované prokurátorovo auto, ktoré v tom čase používala jeho manželka, tiež prokurátorka niekto viackrát vystrelil zo zbrane kalibru 22 milimetrov. K zraneniu ľudí pritom nedošlo.

Podpálenie auta veľkokrtíšskeho prokurátora nie je v posledných mesiacoch jediným podobným prípadom v tomto regióne. Na tom istom sídlisku našiel svoje auto začiatkom tohto roku zhorené aj ďalší obyvateľ mesta, vlani zapálili neznámi páchatelia auto aj miestnemu policajtovi. Niekoľko rokov rokov dozadu zničili podobným spôsobom auto vtedajšiemu riaditeľovi nemocnice vo Veľkom Krtíši. Mafiánske praktiky známe skôr z deväťdesiatych rokov minulého storočia Veľkokrtíšanom pripomenul aj prípad z jari tohto roku, kedy neznámi páchatelia podpálili zmzlinový stánok patriaci miestnemu podnikateľovi. Stánok vyhorel do tla.

debata chyba
Viac na túto tému: #podpaľačstvo #Veľký Krtíš #prokurátor