Výťahár spadol do šachty

Polícia vyšetruje okolnosti závažného úrazu 61-ročného výťahára Karola Dežerického z Nitry, ktorý v stredu spadol do výťahovej šachty z 11. poschodia.

11.12.2013 15:03 , aktualizované: 12.12.2013 08:00
výťahár, Nitra, šachta, pád Foto: ,
V paneláku na Čajkovského ulici v Nitre spadol pri kontrole pracovník do výťahovej šachty na 11. poschodí.
debata (6)

Stalo sa to počas bežnej opravy v paneláku na Čajkovského ulici na nitrianskom sídlisku Klokočina. V tomto prípade nešlo o zlyhanie techniky.

Muž si pri páde spôsobil mnohopočetné zlomeniny rúk, nôh, poranenia hrudníka. Podľa zistení Pravdy bol ešte v čase príchodu záchranárov pri vedomí a krátko komunikoval, no potom stratil vedomie a museli ho oživovať. „Muža previezli záchranári v kritickom stave do nitrianskej nemocnice, utrpel viacero život ohrozujúcich zranení,“ uviedol hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Boris Chmel.

Námestník riaditeľa nitrianskej nemocnice Ladislav Berecz pred našou uzávierkou potvrdil, že stav pracovníka bol naďalej vážny: „Lekári práve rozhodujú o ďalších liečebných postupoch, zišlo sa konzílium.“

Záchranku privolal Peter Galbavý, ktorý býva na chodbe na 11. poschodí, kde sa nešťastie stalo. „Potrebovali elektriku, tak sa ku mne zapojili a povedali, že mi zaklopú, keď skončia. Vzápätí mi zvonil ten druhý, že kolega spadol do šachty.“ Ďalší zo susedov uviedol, že práve v čase, keď vchádzal na prízemie, počul ston a videl ako po schodoch pribehol druhý výťahár.

„Výťah bol po technickej stránke úplne v poriadku, išlo zrejme o ľudský faktor,“ tvrdil to v stredu Karol Latečka, vedúci centrálneho strediska správcovskej spoločnosti OSBD Nitra, ktorá panelák spravuje. „Išlo o klasickú opravu dverí. Ťažko sa otvárali. Robili tam zámočnícke práce a dvere zabrúsili. Keď boli hotoví, jeden pracovník spisoval záznam o oprave a ten druhý vizuálne kontroloval, či nedošlo k vznieteniu od iskier, pretože pracovali s karbobrúskou. Sú tam rôzne mastnoty, oleje. Takto sa to bežne robí. Ale ako tam spadol, nevieme. Možno mu prišlo nevoľno,“ naznačil. Výťahár bol dlhoročným zamestnancom spoločnosti OSBD Nitra.

Nitrianska policajná hovorkyňa Božena Bruchterová povedala, že prípad preverujú. Úrazom sa zaoberá aj Inšpektorát práce Nitra. „Pracovník si dal výťah vyššie. Ale prečo si ho dal vyššie, prečo sa pozeral do prázdnej šachty, či to bol postup, ktorý je zákonný, to všetko je predmetom vyšetrovania,“ uviedol hlavný inšpektor Róbert Bulla.

Výťahový technik Peter Valenta pripustil, že pri opravách výťahov môžu nastať riskantné situácie, no pracovníci by vždy mali vedieť, ako sa správne postaviť. „Ak sa v tomto prípade pracovník nakláňal pri voľnej šachte a nemal spustenú kabínu na úroveň podlahy tak, aby sa mohol postaviť na jej strop, bolo to minimálne nezodpovedné. Pri takýchto kontrolách musí byť vždy zvýšená opatrnosť,“ upozornil.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským príspevkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #výťah #šachta #údržbár