Údajného zabijaka neodsúdili ani 15 rokov od vraždy Duckého

Ani po 15 rokoch, ktoré uplynú nadchádzajúcu sobotu od vraždy exministra hospodárstva a bývalého predstaviteľa Slovenského plynárenského priemyslu Jána Duckého, pred ukrajinským súdom stále nestojí z tohto činu obžalovaný Oleg T. K.

09.01.2014 09:38
debata

Oleg T. K. je už viac ako šesť rokov na Ukrajine a slovenská strana celý prípad postúpila a spisový materiál zaslala ukrajinským justičným orgánom pred približne troma rokmi. „Ministerstvu spravodlivosti SR bol 3. januára doručený list Generálnej prokuratúry (GP) Ukrajiny, ktorého obsahom je skutočnosť, že konanie stále prebieha, nebolo ukončené, o výsledku nás budú informovať,“ uviedla hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR Alexandra Donevová.

MS SR pôvodne listom zo začiatku novembra 2013 urgovalo GP Ukrajiny a žiadalo aktuálne informácie o stave konania s obžalovaným Olegom T. K. v kauze vraždy exministra.

„Nie som s ním v kontakte a ani neviem kde sa nachádza,“ uviedol vo štvrtok slovenský právny zástupca Olega T. K. Andrej Lehoťan. Dodal však, že pokiaľ by sa ukrajinská strana rozhodla vrátiť vec naspäť na Slovensko, opätovne by ho zastupoval.

Justičné orgány si vymieňali korešpondenciu

Ukrajinské orgány v júli minulého roka informovali slovenskú stranu, že konanie vo veci ešte nie je skončené. Išlo o korešpondenciu justičných orgánov Ukrajiny s MS SR, ktorá bola postúpená Okresnému súdu Bratislava I na vedomie do trestného spisu. Obsahom bola informácia, že „v súčasnosti prebieha trestné stíhanie Olega T. K. a čaká sa na konečné rozhodnutie“. Uviedol to vtedy hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak. Okresný súd Bratislava I naposledy konal v tejto veci v roku 2010.

GP Ukrajiny prevzala koncom leta 2010 trestné konanie voči Olegovi T. K. Príslušné justičné orgány však slovenskú stranu nemuseli konkrétne informovať, pretože išlo a ide o vnútroštátne trestné konanie Ukrajiny.

OS Bratislava I začiatkom júla 2010 nechal úradne preložiť do ukrajinského jazyka potrebné listiny. Išlo o veľmi rozsiahly spisový materiál. MS SR predtým súhlasilo s podaním žiadosti o odovzdanie trestného konania vedeného na území SR proti Olegovi T. K. pre trestné činy vraždy a nedovoleného ozbrojovania.

Okresný súd Bratislava I na začiatku októbra 2008 odročil na neurčito hlavné pojednávanie s obžalovaným Olegom T. K. Súd vtedy prerušil trestné stíhanie. Na návrh prokuratúry navrhoval konanie proti ujdenému, keďže Oleg T. K. sa na pojednávania nedostavoval a jeho slovenský právny zástupca Lehoťan bol s ním len v sporadickom telefonickom kontakte. Na splnenie tejto podmienky sa musela najskôr využiť možnosť postúpenia trestnej veci orgánom štátu, v ktorom je obžalovaný.

Olega T. K. začiatkom leta 2007 slovenská prokuratúra opäť obžalovala z vraždy Duckého. Zastreleného Duckého našli 11. januára 1999 vo vchode panelového domu na Bajzovej ulici č. 12 v Bratislave. Bol zastrelený štyrmi strelami z pištole kalibru 7,65 mm.

debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Ján Ducký #Oleg T.