Dôchodkyňu zabil vlastný pes na dvore

Polícia ani odborníci zatiaľ nevedia zodpovedať otázku, prečo na 95-ročnú Rozáliu Havranovú z obce Rybník v okrese Levice zaútočil jej vlastný pes.

15.01.2014 15:05 , aktualizované: 19:33
pes, Rybník Foto: ,
Nešťastná tragédia sa stala v tomto dome v obci Rybník.
debata (78)

Pohrýzol ju na dvore rodinného domu do krku, žena na mieste vykrvácala. Pes zaútočil aj na jej 73-ročnú nevestu Annu.

Tej sa podarilo psa od seba odohnať a zavrieť späť do voliéry. Hneď nato zavolala záchranárov. „Tí na mieste skonštatovali, že 95-ročná dôchodkyňa podľahla zraneniam. Druhú ženu odviezli s hryzným poranením na nohe do levickej nemocnice,“ uviedol hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel.

Pes bol v čase návštevy Pravdy zatvorený vo voliére, miesto obhliadali policajti. „Vykonávajú sa prvotné úkony. Okolnosti tejto tragickej udalosti sú predmetom vyšetrovania,“ povedala nitrianska policajná hovorkyňa Božena Bruchterová. O tom, čo presne sa na dvore rodinného domu udialo, sa vedú zatiaľ len špekulácie. Polícia potvrdila iba to, že išlo o amerického stafordširského teriéra.

Majiteľkou zvieraťa je vnučka nebohej Zuzana Kováčiková. Žila v spoločnej domácnosti s babkou Rozáliou, mamou Annou a nevládnym otcom. Psa majú už dlhé roky, podľa ľudí z okolia sa oňho dobre starajú, nie je zanedbávaný ani týraný. Jeho chov bol bezproblémový aj podľa starostu Rybníka Imricha Králika. „Ten pes je tu už niekoľko rokov a nemali s ním žiadne starosti, nič zlé sa neprejavovalo. Bol to ich miláčik, vnučka s ním stále bola, všetci bývali dohromady v jednom dome.“

Polícia pred dvomi rokmi riešila v Rybníku prípad, keď pes chytil za členok ženu na bicykli, no nedopadlo to tragicky. „Na dedine má každý psa, ktorý stráži dom a je súčasťou rodiny. Stane sa, že pes niekoho pohryzie, no toto je extrémny prípad. Určite sa tým budeme zaoberať na zastupiteľstve. No neviem sám posúdiť, či sú bojové plemená problematickejšie. Máme tu veľa poľovných psov a viem, že o každého sa ich majitelia veľmi dobre starajú,“ dodal starosta.

Situácia je ťažko pochopiteľná aj pre Petra Jenčíka, ktorý má chovnú stanicu so stafordmi: „Ak máte takéhoto psa odmalička, tak rešpektuje celú rodinu, aj deti, mačky. Ak nevyrastal od začiatku u nich, mohol to byť problém. Podobne, ak ho uviazali na reťaz alebo bol dlhodobo v koterci, či ho týrali. Inak sú to veľmi mierumilovní psi, ktorí sú si vedomí svojej sily.“ Podľa Jenčíka sa pes musel niečoho veľmi zľaknúť. Je veľmi nepravdepodobné, že by ho k útoku vyprovokovalo napríklad to, ak by mu stará pani nechtiac stúpila na labu. „Majú výrazne potlačený prah bolesti. Keď sa takéto niečo stane, sú väčšinou na vine ľudia,“ dodal s tým, že podobne, akoby mali rodičia dávať pozor na dieťa v blízkosti psa, mali by byť chovatelia veľmi opatrní aj pri dôchodcoch.

„Pes musel zažiť niečo nezvyčajné, väčšinou je to zo strachu a kvôli zlej socializácii,“ naznačila ďalšia chovateľka stafordov, ktorá sa obávala negatívnej reklamy jej plemena, a preto nechcela uviesť meno. „Pes však vyšle najprv výstražné znamenia. Zmení postavenie uší, postoj, keď ho niečo zaskočí,“ dodala. Pani Havranová vzhľadom na svoj vysoký vek nemusela výstrahu včas rozpoznať.

Kedy bude prísnejší zákon?

Zákon, ktorým by sa účinne predchádzalo útokom psov na ľudí, stále chýba. Rezort pôdohospodárstva ešte v marci minulého roku predložil do parlamentu návrh novely zákona, podľa ktorého mal platiť sprísnený režim držania pre 14 nebezpečných plemien. Ten neskôr zo zákona vypadol a sprísnený režim mal platiť len pre psa, ktorý už raz na človeka zaútočil. Upravený návrh zákona bol však z parlamentného rokovania nečakane stiahnutý a odvtedy sa nič nedeje.

„O ďalšom vývoji tohto zákona, ktorý je pre ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka primárne dôležitý, však môže rozhodnúť jedine poslanecká snemovňa,“ uviedla hovorkyňa rezortu Michaela Kroková.

Riešiť pribúdajúce prípady útokov psov na ľudí sa rozhodli traja poslanci zo Smeru vlastným návrhom novely zákona o podmienkach držania psov. Podľa tohto návrhu budú pre majiteľov nebezpečných psov platiť prísnejšie pokuty a zákaz vstupu na detské ihriská a miesta v blízkosti škôl. Za nebezpečného psa má byť označený ten, ktorý už raz bezdôvodne napadol iné zviera či človeka. Kým zákon začne platiť, musí o ňom najprv rokovať parlament. (lu)

© Autorské práva vyhradené

78 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Levice #pes #Pitbull #obeť