Pre tyrana trojročného dievčatka žiada polícia väzbu

Trojročná Veronika, ktorú mal už dlhší čas podľa polície týrať Lukáš S., druh jej matky, zostáva zatiaľ v detskej nemocnici na bratislavských Kramároch.

04.05.2014 15:00
debata

Tam dobité dievčatko doviezli začiatkom tohto týždňa jej starí rodičia. Lukáša polícia v utorok zatkla a v stredu ho vyšetrovateľ obvinil zo zločinu ublíženia na zdraví a zločinu týrania blízkej a zverenej osoby. Obvineniu už čelí aj jej matka Barbora a vyšetrovateľ žiada pre oboch väzbu. Potvrdil to krajský policajný hovorca v Bratislave Michal Szeiff: „Bol podaný návrh na väzobné stíhanie voči obom obvineným, 27-ročnému Lukášovi a 28-ročnej Barbore.“

Podľa medializovaných informácií sa mal celý incident odohrať ešte v pondelok v bratislavskom byte. „27-ročný Lukáš z Bratislavy od presne nezisteného času, pravdepodobne od novembra 2013, opakovane fyzicky týral a napádal maloleté dieťa, dôsledkom čoho mu spôsobil mnohopočetné zranenia, hematómy horných a dolných končatín, defekty kože, ako aj iné zranenia,“ uviedol Szeiff a dodal, že 28-ročná Barbora aj napriek vedomosti, že maloleté dieťa má mnohopočetné zranenia, mu potrebnú zdravotnú starostlivosť odopierala, čím mu spôsobila fyzické a psychické utrpenie.

Čo bude s trojročnou Veronikou po prepustení z nemocnice a kto sa o ňu bude starať, nie je jasné. Oslovili sme Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorej pracovníčky z oddelenia pre sociálne veci a kuratelu majú na starosti tento prípad. Napriek tomu, že šéf ústredia Peter Zeman nám odpovede prisľúbil, neposlal ich. Nie je preto jasné, či kompetentní o problémoch v tejto rodine vedeli a čo sa stalo s ďalšími dvoma deťmi – dvojčatami, ktorých otcom bol Lukáš a žili s ním.

A ako môže ovplyvniť týranie Veronikin život? Detská psychologička Elena Bentelhauserová upozorňuje, že násilie poznačí každé dieťa inak. „Toto dieťa dostalo zatiaľ v nemocnici asi len najakútnejšiu psychologickú pomoc, tzv. krízovú intervenciu,“ hovorí odborníčka. Či bude potrebovať aj dlhodobú psychologickú terapiu, závisí podľa nej aj od toho, kam sa z nemocnice vráti, do akého prostredia príde.

Lukáš žil v spoločnej domácnosti s družkou Barborou a jej dcérkou Veronikou, ktorú mala z prvého vzťahu. Okrem nej vychovávali spoločne aj dvojčatá – chlapca a dievčatko, ktoré mal Lukáš s predchádzajúcou partnerkou. Médiá informovali, že Lukáš dlhodobo trpel psychickou chorobou a liečil sa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #súd #týranie detí