Požiar poškodil fabriku vo Fiľakove, ľudia sa boja o prácu

Škody vo výške státisícov eur spôsobil rozsiahly požiar, ktorý v piatok ráno zachvátil fabriku vo Fiľakove v okrese Lučenec.

07.11.2014 09:55 , aktualizované: 09.11.2014 16:54
debata

O svoje miesto sa obáva vyše 200 zamestnancov, ktorí v závode pracujú. Oheň sprevádzali dva výbuchy propán-butánových fliaš, z ktorých sa požiar rozšíril na sklad hotových výrobkov.

„Pre mesto je to menšia tragédia, pretože tých 200 ľudí, ktorých Dometic zamestnáva, je pre nás veľká strata,“ vyhlásil primátor mesta Fiľakovo Jaromír Kaličiak. Podľa jeho slov mala miestna fabrika do konca roka rozšíriť svoje výrobné kapacity a poskytnúť prácu pre takmer 500 ľudí. Či sa jej to po škode spôsobenej požiarom podarí, je podľa primátora otázne. Nezamestnanosť v okrese dosiahla minulý mesiac skoro 21 percent.

Obyvatelia mesta v piatok ráno po piatej hodine zaregistrovali dva výbuchy. Tie mali podľa miestnych spôsobiť propán-butánové fľaše. Oheň vzápätí zachvátil expedičný sklad, ktorý bol plný hotových výrobkov. Z neho sa požiar rozšíril na administratívnu budovu a časť montážnej haly. V čase požiaru sa v areáli zdržiavali len dve osoby, ktoré sa obišli bez zranení.

Zamestnancov, ktorí tesne po vypuknutí požiaru prichádzali na rannú zmenu, vydesil pohľad na rozsiahle plamene. „Nemáme žiadne ďalšie informácie. Čakáme na pokyny od našich nadriadených, ktorí nám oznámia ako ďalej,“ priblížil situáciu jeden z nich. Zástupcovia spoločnosti sa k prípadu odmietli vyjadriť.

Podľa Zuzany Farkasovej z komunikačného oddelenia Prezídia Hasičského záchranného zboru sa hasičom podarilo požiar lokalizovať tesne po ôsmej hodine. Na mieste zasahovalo 40 hasičov zo šiestich miest Banskobystrického kraja, pomáhali dobrovoľníci a fiľakovskí závodní hasiči.

„Výška škody bude v státisícoch eur,“ uviedol Erik Piater, hovorca Hasičského záchranného zboru v Banskej Bystrici. Presná príčina požiaru bude podľa neho známa po expertíze.

Spoločnosť Dometic Slovakia sa špecializuje na výrobu varičov, odsávačov pár, rúr na pečenie a grilov. Vyrába zariadenia pre karavany, obytné vozidlá a produkty pre námorný a automobilový priemysel

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #továreň #Fiľakovo