Jún 2014: Pri nehode autobusu zahynuli štyri študentky

Obyčajná školská exkurzia sa zmenila na tragédiu. Štyri študentky zo Športového gymnázia Jozefa Herdu v Trnave zahynuli 6. júna, keď autobus spoločnosti MH Trans zišiel z diaľnice D1 v úseku medzi Piešťanmi a Hlohovcom a prevrátil sa na bok.

30.12.2014 06:13
sviečky, pamiatka, smútok Foto: ,
Pred Športovým gymnáziom Jozefa herdu horeli po nehode desiatky sviečok.
debata

Ďalší dvaja študenti sa zranili ťažko, medzi nimi aj Matúš Remenár, reprezentant Slovenska vo vrcholových súťažiach v karate. Udalosť zasiahla celú školu. Rodičom, učiteľom a spolužiakom pomáhali psychológovia, aby sa dokázali vyrovnať so stratou dcér, dobrých žiačok a najlepších kamarátok.

Polícia príčiny vyšetruje. Nehoda však rozvírila vo verejnosti diskusiu o nutnosti používať pásy aj v autobusoch, ale napríklad aj o chýbajúcich zvodidlách pri ceste. Podľa dopravných expertov však ani pásy či zvodidlá nemusia byť v takýchto prípadoch zárukou minimálnych zranení. Poukazujú skôr na to, že v mnohých slovenských autobusoch stále chýbajú moderné bezpečnostné prvky – ako napríklad aktívny asistent jazdy v jazdných pruhoch, ktorý dokáže udržať vozidlo v pruhu, aj keď vodič zaspal, dostal infarkt či sa jednoducho nevenoval šoférovaniu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #autobus #tragédia #dopravná nehoda #ročenka 2014