Šperky za 800-tisíc ukradli z domu v Krupine

Na takúto lúpež si na Slovensku asi pamätá málokto. Z rodinného domu v Krupine neznámi páchatelia vo štvrtok v noci ukradli šperky pravdepodobne až za 800-tisíc eur.

29.05.2015 17:30
zlodej, krádež, poistenie Foto:
Z rodinného domu v Krupine neznámy páchateľ ukradol šperky v hodnote až 800-tisíc eur. /Ilustračné foto/
debata (9)

V regióne s vysokou nezamestnanosťou by málokto predpokladal, že niekto vlastní klenoty v takejto hodnote a navyše ich schováva doma. Na juhu Banskobystrického kraja pritom nejde o takúto ojedinelú krádež. Pred piatimi mesiacmi si zlodeji zobrali šperky za 400-tisíc eur, no z trezoru zlatníctva.

Na otázky okolo štvrtkového prepadu zatiaľ oficiálne odpovede neexistujú. Polícia odmieta poskytnúť akékoľvek detaily o majiteľoch, páchateľoch či okolnostiach, ako sa lúpež uskutočnila. Na prípad uvalila prísne informačné embargo. „Polícia začala trestné stíhanie vo veci za obzvlášť závažný zločin lúpeže. Vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony sa v súčasnosti bližšie k tomuto prípadu nevyjadrujeme,“ povedala pre Pravdu Petra Kováčiková, krajská policajná hovorkyňa v Banskej Bystrici.

O tom, kto je vlastne obeťou závažného zločinu, pri ktorom lupiči zobrali šperky asi až za 800-tisíc eur, sme sa nič nedozvedeli ani na mestskom úrade. Krupina však nie je veľké mesto, má asi 8-tisíc obyvateľov, ľudia sa navzájom poznajú. Po prísľube anonymity nám povedali, čo sa medzi obyvateľmi mesta povráva. Obeťou prepadu bol vraj rodinný dom miestneho podnikateľa, veľmi majetného človeka. Obchoduje s kovovým odpadom, ale údajne aj s vojenskou technikou.

„Predpokladám, že do šperkov ukladal peniaze. Je to dobrá investícia. V banke o vás vedia, ale šperk môžete zobrať napríklad do Londýna a tam ho predať na aukcii. Môžete ho predať drahšie, ako ste ho kúpili, a predaj hnuteľných vecí sa nezdaňuje,“ povedal jeden z Krupinčanov o dôvodoch, prečo by mal niekto držať vo svojom dome šperky v takej obrovskej hodnote.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný si myslí, že o šperkoch museli páchatelia vedieť, nevyzerá to na náhodnú lúpež. Zrejme išli na istotu a poznali vnútorný systém bezpečnosti. Pretože keď má niekto šperky v takej hodnote, má zrejme v dome aj dostatočne kvalitné zabezpečovacie systémy. Asi nenecháva šperky len tak niekde v skrini, ale sú v dobrom, veľmi kvalitnom trezore.

„Ale ani keď sú zabezpečovacie systémy napojené na vlastný záložný energetický zdroj, neznamená to, že je to neprelomiteľné. Je to ako s internetom, keď niekto zistí vaše prístupové kódy, vie sa vám vlámať do počítača a urobiť paseku. Takúto veľkú lúpež z rodinného domu si nepamätám, ale to ešte neznamená, že sa niekedy v minulosti nestala,“ dodal Milan Žitný.

Lúpež sa mala stať vo štvrtok v noci. Krátko po 22. hodine vtrhla do rodinného domu skupina páchateľov, boli traja, možno štyria. Na tvárach mali masky a boli ozbrojení. V tom čase mala byť v dome iba manželka podnikateľa, pri prepade sa však nikomu nič nestalo. Podľa našich informácií tomuto podnikateľovi nedávno ukradli aj luxusné auto.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #lúpež #šperky #krupina