V Kluknave udrel do ľudí blesk, zomrela jedna žena

Tragédiu, pri ktorej po údere bleskom zomrela 39-ročná žena a ďalších osem ľudí utrpelo zranenia, vyšetruje polícia.

25.07.2015 19:42 , aktualizované: 26.07.2015 19:25
debata

Prešetruje zodpovednosť organizátora sobotňajšej púte v Kluknave v okrese Gelnica, ktorý pri blížiacej sa búrke nevyzval ľudí, aby opustili miesto okolo pútnického kostolíka. Minulý týždeň si blesky vyžiadali už dve obete na životoch.

„Pri blížiacej sa silnej búrke, o ktorej výskyte najmä na území východného Slovenska v popoludňajších hodinách s výstrahou 2. stupňa bola verejnosť informovaná cestou médií, nevyzval osoby, aby opustili miesto okolo kostolíka, kde stoja vysoké stromy. Najmä gaštany a lipy, a napriek búrke ich na mieste ponechal,“ uviedol košický policajný hovorca Alexander Szabó. Ako dodal, už začali trestné stíhanie pre prečin usmrtenia. Proti komu konkrétne, hovorca nespresnil.

Spišské biskupstvo, pod ktoré patrí farnosť Kluknava, v nedeľu vyjadrilo sústrasť pozostalým. „Organizátori púte budú spolupracovať s políciou na objasnení okolností nešťastia,“ uvádza sa v stanovisku Spišského biskupstva. Biskupi zároveň vyzvali „na zvýšenú obozretnosť a starostlivé dodržiavanie bezpečnostných predpisov pri organizovaní stretnutí veriacich“.

Pri zásahu blesku zomrela 39-ročná žena, traja ľudia boli ťažko zranení a ďalší utrpeli ľahké zranenia. Na mieste zasahovali posádky rýchlej zdravotnej pomoci zo širokého okolia a tiež ostatné záchranné zložky. Ku kostolíku mali pritom sťažený prístup, keďže po úzkej ceste sa v tom čase hromadne snažili z miesta tragédie dostať ľudia na autách.

Ťažko zranení boli v nedeľu už mimo ohrozenia života. V nemocnici v Krompachoch ošetrili osem ľudí, medzi nimi aj chlapca, ktorý utrpel popáleniny dolných končatín. Troch zranených previezli do nemocnice v Prešove. Stav ťažko zraneného muža, ktorý utrpel popáleniny na 15 percentách tela, bol v nedeľu podľa hovorkyne prešovskej nemocnice Renáty Cenkovej stabilizovaný. Púť napriek tragédii pokračovala za nepriaznivého počasia aj v nedeľu.

Lekár a záchranár Viliam Dobiáš upozorňuje, že ak je pri búrke viac ľudí pri sebe, sú ako hromozvod. „V tomto prípade blesk pritiahol strom. Ale aj tak jedno z pravidiel prevencie proti zásahu bleskom pri skupine ľudí na voľnom priestranstve je, mať od seba rozstupy tri-štyri metre. Do skupiny ľudí, ktorí sú pri sebe veľmi blízko, udrie blesk skôr ako do osamoteného človeka,“ upozorňuje Dobiáš.

Zodpovednosť organizátorov za nešťastie je podľa neho otázna, zásady bezpečnosti by mal poznať každý človek. „Ak sa blíži búrka, ľudia, ak nemusia, nemali by chodiť po vonku. Myslím si, že už deti v škole sa učia, že pri búrke sa netreba zdržiavať pod stromami. Na druhej strane niekedy blesk príde, ako sa hovorí, z čistého neba,“ uviedol Dobiáš.

Odporúča tiež nezdržiavať sa ani na okraji lesa a vyhýbať sa takým miestam, ako sú mokré skaly, rokliny, kde tečie voda, nezdržiavať sa v blízkosti vodných tokov. Ľudia by tiež nemali mať nad sebou kovové predmety, ako sú hrable, puška, udica či dáždnik. „Ideálne je byť počas búrky v budove či aute so zavretými oknami a dverami. Alebo v krajnom prípade si počas búrky čupnúť na zem s chodidlami spolu,“ radí Dobiáš. Treba si tiež vypnúť mobil, GPS a iné zariadenia s anténou a dať ich do stredu batoha.

Prvá pomoc pri zásahu bleskom podľa Dobiáša závisí od typu zranenia. „Ak dôjde k zastaveniu krvného obehu, srdca a dýchania, treba resuscitovať. Ak udrie blesk ďalej, môžu vzniknúť popáleniny. Niekedy vo vzdialenosti aj sto metrov od miesta úderu môže ľudí zasiahnuť tlaková vlna. Ľudí zhodí na zem, môžu byť ohlušení, ležia ako mŕtvi, ale nie sú zranení,“ vymenúva Dobiáš možné situácie po zásahu bleskom.

Blesk zabíjal aj vo štvrtok. V Malej Fatre po jeho údere zomrela 43-ročná žena. Počas víkendu pomáhali záchranári aj v Tatrách. Podľa hovorcu Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Borisa Chmela následkom blesku tam utrpeli zranenia dvaja ľudia.

Pre záchranárov bol minulý týždeň jedným z najhorúcejších terajšieho leta. Každý deň museli zasahovať približne pri stovke ľudí, ktorí skolabovali z tepla. V piatok zaznamenali tohtoročný rekord, pre vysoké teploty museli pomôcť 160 ľuďom. Horúčavy by v najbližších dňoch už mali mierne poľaviť, meteorológovia hlásia na najbližšie dni teploty do 30 stupňov, ojedinele sa však môžu vyskytnúť búrky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #blesk