V Záhorskej Bystrici sa priotrávili štyria ľudia

Mali šťastie v nešťastí. Rodina z Bratislavy sa priotrávila oxidom uhoľnatým (CO). Dvaja dospelí a dve deti skončili v nemocnici. Privolali však pomoc včas, a tak by únik plynu nemal mať pre nich fatálne následky. Lekár upozorňuje, že príznaky otravy nie sú veľmi špecifické, na prvý pohľad môžu pôsobiť ako chrípka.

26.11.2015 09:04 , aktualizované: 27.11.2015 10:34
debata

Hasiči dostali včera krátko pred siedmou ráno na tiesňovú linku hlásenie o otrave osôb v rodinnom dome v bratislavskej mestskej časti Záhorská Bystrica. V jeho kotolni po príchode namerali zvýšené hodnoty oxidu siričitého a oxidu uhoľnatého, ktoré vznikli pri nedokonalom spaľovaní. „Po príjazde bolo zistené, že štyri osoby boli intoxikované oxidom uhoľnatým. Poskytli sme im predlekársku pomoc a dve z nich sme previezli do nemocnice. Ďalšie dve osoby transportovala záchranná zdravotná služba,“ priblížil veliteľ bratislavských hasičov Marián Bugár.

Po ďalších meraniach a odvetraní domu prenechali hasiči miesto policajtom. Podľa Bugára vo väčšine prípadov stačí na zníženie koncentrácie plynu odvetranie, ak nie, použijú hasiči špeciálnu ventiláciu. Analýzu ovzdušia robia pomocou elektronických prístrojov. „Pokiaľ zistia parametre, ktoré nie sú blízke hodnotám reálneho vzduchu, tak hľadajú zdroj úniku plynov a odstránia ho,“ spresnil Bugár.

Polícia prípad preverila, no vo vyšetrovaní nepokračuje. Podľa bratislavskej krajskej policajnej hovorkyne Lucie Mihalíkovej ide o udalosť, ktorú nezapríčinilo konanie, ktoré by policajti mali prešetrovať.

Rodičia a dve deti vo veku sedem a deväť rokov skončili v nemocniciach. „Pacienti boli pri prevoze pri vedomí a komunikovali,“ povedal hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel.

Deti ležia v Detskej fakultnej nemocnici. Ich stav je podľa hovorkyne nemocnice Dany Kamenickej stabilizovaný. „Dve deti v mladšom školskom veku sme prijali a liečime v lôžkovej časti oddelenia urgentného príjmu v dôsledku otravy oxidom uhoľnatým. Dostávajú neprerušovanú liečbu,“ uviedla.

Lekár upozorňuje, že príznaky otravy CO môžu pripomínať skôr chrípku. Pri dlhšom a silnejšom pôsobení plynu môžu však otrávené osoby zomrieť. „Počiatočnými príznakmi sú únava, malátnosť, môžu byť aj bolesti hlavy, závisí to, samozrejme, od toho, akou rýchlosťou stúpa koncentrácia oxidu uhoľnatého. Ďalej potom nastupuje pocit na vracanie a vracanie a potom už aj poruchy vedomia. Najskôr zmätenosť, potom bezvedomie,“ opisuje lekár a záchranár Viliam Dobiáš.

Pre otravu oxidom uhoľnatým je špecifické, že všetci ľudia, ktorí sú v zamorenom priestore, majú viac-menej rovnaké príznaky. Deti sú ešte o niečo citlivejšie, pretože majú menšiu kyslíkovú rezervu. „Keď budú v byte alebo v dome, ktoré nemajú dobrý odvod spalín, štyria ľudia, všetci budú mať príznaky, len s inou rýchlosťou nástupu účinkov,“ doplnil Dobiáš.

Každoročne zomrie na Slovensku na otravu oxidom uhoľnatým približne 150 ľudí. Tento plyn je zákerný aj tým, že je bezfarebný, nemá žiadnu chuť ani zápach, ľudia teda často ani nezistia, že uniká. Vzniká nedokonalým spaľovaním fosílnych palív, ako je drevo, plyn alebo uhlie. Otrava CO je najčastejšou príčinou otráv vdychovaním.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #záchranári #otrava #oxid uhoľnatý