Prvá lavína tejto zimnej sezóny v Tatrách pochovala horolezca

Vo štvrtok vo Vysokých Tatrách zasypala prvá lavína tejto zimnej sezóny dvoch poľských horolezcov. Oznámila to horská záchranárska služba (HZS). O pomoc prostredníctvom linky tiesňového volania požiadal záchranárov jeden z horolezcov.

04.12.2015 14:27
debata

„Volajúci oznámil, že ich spolu s kolegom strhla lavína. Hlavu našťastie nemal pod snehom a podarilo sa mu vyhrabať jednu ruku a mobilný telefón, ktorým zavolal pomoc. Z lavíny sa nedokázal samostatne vyhrabať a uviedol, že má pravdepodobne zlomenú nohu,“ informovali záchranári. Jeho kolega však zostal uväznený pod lavínou.

Obaja horolezci sa vo štvrtok nachádzali v Rumanovej doline a liezli na Západný štít nad Železnou bránou. Záchranári HZS po telefonáte horolezca okamžite požiadali o súčinnosť leteckých záchranárov, ktorí zobrali na palubu vrtuľníka aj záchranára s lavínovým psom. Poveternostné podmienky boli však podľa záchranárov natoľko nepriaznivé, že sa posádka musela otočiť a vrátiť späť do Starého Smokovca.

Záchranári následne postupovali po zemi v dvoch skupinách. Po príchode na miesto vyhrabali prvého horolezca a začali hľadať druhého. Ten sa nachádzal približne 1,5 metra pod snehom. Aj napriek snahe záchranárov sa ho už oživiť nepodarilo. Jeho zraneného kolegu transportovali pomocou nosidiel na Popradské pleso a odtiaľ do nemocnice v Poprade.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #horolezec #Lavína #zima 2016