Tatry opäť brali životy, zahynuli štyria ľudia

Smutný záver roka v našich veľhorách. V Tatrách zahynuli traja horolezci a jeden turista. Nehody sa stali na troch miestach a za všetkými boli zrejme nešťastné pády. To, že došlo k tragédiám, sa podľa viacerých chatárov nedalo prehliadnuť, celý deň nad vrcholmi lietali vrtuľníky. Vysoké Tatry tak tento rok pohltili celkom 18 životov.

30.12.2015 12:56 , aktualizované: 19:13
debata (9)

Na horách v týchto dňoch vládne inverzia a slnečné počasie, skaly sú však zľadovatelé a zradné. Preto aj šmykľavý terén sa pravdepodobne podpísal pod nešťastia. Dvoch mŕtvych horolezcov našli v Malej Studenej doline pod Prostredným hrotom, tretieho v Bielovodskej doline v oblasti Rovienky a mŕtveho turistu v Západných Tatrách v doline Parichvost.

„Boli nám okolo 11 h nahlásené dva pády horolezcov vo Vysokých Tatrách, prvý z nich bol v oblasti Rovienok, išlo o slovenského horolezca. Bol pri ňom jeho kamarát, ktorý nám nahlásil, že asi ten pád nedopadol dobre. Približne v tom istom čase bol nahlásený smrteľný úraz dvoch horolezcov pod Prostredným hrotom," reagoval šéf Horskej záchrannej služby Jozef Janiga. Pri nešťastiach zasahovali horskí aj leteckí záchranári, pomáhala aj letka ministerstva vnútra.

Jedným z mŕtvych mužov je 34-ročný podnikateľ z Bratislavy. Totožnosť ďalších troch nebola v čase našej uzávierky známa.

Rovienky sú rovnako ako Prostredný hrot horolezecký terén, pre turistov neprístupný. Dolina Parichvost je trávnatá oblasť, v letných mesiachoch nie až tak náročná, avšak teraz zľadovatelá.

Ako uviedol chatár zo Zamkovského chaty, nešťastné pády horolezcov z Prostredného hrotu sa stali neďaleko nich. Vedeli však len to, že išlo o Slovákov. „Je veľmi ťažko povedať, čo sa mohlo stať. Prostredný hrot je turisticky náročný terén, ale čo sa týka trénovaných horolezcov, tak je na spodnej hranici stupnici, to znamená, že ide o ľahší terén," povedal chatár.

Janiga predpokladá, že muži mohli podceniť istenie. „Tento sneh je rýchly, dobre sa po ňom chodí, ľudí to láka, aby šli aj do strmších terénov. Avšak každá nerozvážnosť alebo náhly pád sa väčšinou končí tragicky," poukázal Janiga.

Prostredný hrot v Malej Studenej doline, z ktorého steny dvaja muži vypadli je magnetom pre horolezcov. Nachádza sa v jednej najfrekventova­nejších tatranských dolín a oddeľuje Veľkú a Malú studenú dolinu. O život tu prišla v júni 2003 slovenská horolezkyňa, ktorá tiež vypadla zo steny masívu.

„Dobre ho poznajú turisti, ale najmä horolezci, lebo v jeho masíve je niekoľko náročných, dnes už legendárnych lezeckých ciest. Nie sú na ňom žiadne turistické chodníky a prístupný pre turistov je len v sprievode horského vodcu," vysvetlil horský vodca Marek Trávniček. Dodal, že posledné dni boli v Tatrách teplé a pôda zmäknutá. „Prišli mrazy, všetko stvrdlo a zľadovateľo. Ľad rýchlo premení aj pôvodne menej náročný terén na vysoko nebezpečný," upozornil.

Tragicky sa tiež skončila túra 31-ročného muža v oblasti Parichvosta, ktorý neprežil 400 – metrový pád v strmom teréne. Pošmyknutie na strmom svahu je podľa horského vodcu veľmi nebezpečné, lebo obyčajne končí nárazom vo veľkej rýchlosti na tvrdé predmety (skala, strom, kosodrevina).

Záchranári zasahovali aj v Roháčoch. Pri zostupe žľabom sa pošmykli dvaja slovenskí turisti – 42 a 14 roční a utrpeli viaceré poranenia. V oblasti Baraních rohoch sa zranil 26– ročný český turista.a pri Popradskom plese ošetrovali 44– ročnú slovenskú turistku.

Poľskí záchranári na druhej strane Tatier sa zase pokúšali udržať pri živote ženu, ktorá spadla počas horskej túry. Tehotná žena zomrela vzápätí po tom, čo ju vrtuľník prepravil do nemocnice.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #záchranári #nešťastie #horolezci #Vysoké Tatry