Chlapi chceli pomôcť, zavalila ich stena

Nešťastie pri prácach. Vo firme, ktorá vyrába automobilové komponenty v Gbeľanoch, privalil v pondelok večer pred koncom pracovnej zmeny stroj údržbára. So zlomenými rebrami leží v nemocnici. K ďalšej tragédii došlo v utorok pri búraní starej opustenej stavby v Tepličke nad Váhom, kde stena privalila dvoch chlapov. Neprežil to 59-ročný muž, o dva roky mladší kamarát je vážne zranený. Prvý prípad prešetruje inšpekcia, druhý polícia.

10.05.2016 17:58
zrútená stena, stena domu, nehoda, Foto:
Mužov, ktorých privalila stena pri búraní opustenej stavby, museli vyťahovať pomocou hydraulického náradia.
debata

Stará stena, ktorá v utorok dopoludnia privalila mužov v Tepličke, bola vysoká asi tri metre a dlhá osem metrov, bola z dreva, obitá drevocementovými doskami. Keď prišli hasiči na miesto, jeden z privalených mužov bol pri vedomí a komunikoval.

„Druhá osoba bola zavalená tak, že sme ju najskôr ani nevideli, až potom, ako sme zdvihli stenu hydraulickým náradím a vzduchovým vankúšom, sme ju vyslobodili a odovzdali zdravotníkom,“ opísal veliteľ zásahu Miroslav Korduliak. Starší z dvojice, 59-ročný Peter bol mŕtvy.

„Druhý zranený bol pri vedomí, utrpel poranenie driekovej chrbtice. Po ošetrení, 57-ročného pacienta previezol vrtuľník v stabilizovanom stave na centrálny príjem žilinskej nemocnice,“ informovala hovorkyňa vrtuľníkovej záchrannej služby Zuzana Hopjaková.

Majiteľ nehnuteľnosti Vladimír Hulka hovorí, že starý objekt búrali preto, že bol nebezpečný a ohrozoval okolie. Tvrdí, že mužov z dediny si zavolal na pomoc. „Svojpomocne som to búral, tí chlapi mi mali prísť pomôcť. Ja som tu nebol, išiel som do mesta, ale bez môjho súhlasu tu nemali čo robiť. Neviem, čo sa stalo, či si tam uvoľnili nejakú stojku, alebo čo. Jasne som im povedal, že bez môjho súhlasu sa to robiť nebude, lebo tie stojky sú tam na to, aby to bolo zabezpečené, ale bohužiaľ. Je mi ľúto, čo sa stalo,“ povedal.

Prípad vyšetruje polícia. „Poverený príslušník Policajného zboru začal trestné stíhanie pre prečin usmrtenia v súbehu s prečinom ublíženia na zdraví,“ uviedla žilinská policajná hovorkyňa Jana Balogová. Na miesto prišli aj inšpektori práce, ale prípad nevyšetrujú, lebo nešlo o pracovný úraz zamestnanca, ale o občiansku výpomoc a to nepatrí do ich kompetencií.

Inšpektori však vyšetrujú pracovný úraz v závode na výrobu autosúčiastok v Gbeľanoch. V pondelok večer tam stroj privalil 55-ročného údržbára, ktorý opravoval poškodený piest na stole, kde sa ukladajú formy pri výrobe palubných dosiek pre autá. Muža museli spod stroja vytiahnuť žilinskí hasiči pomocou hydraulického vyslobodzovacieho náradia.

Je na pozorovaní v žilinskej nemocnici a keď to bude možné, vypočujú ho inšpektori. „Pacient je hospitalizovaný na traumatologickej jednotke intenzívnej starostlivosti. Utrpel zlomeniny rebier, jeho stav je stabilizovaný,“ povedala hovorkyňa žilinskej nemocnice Viera Jurčiová.

Inšpektori budú zisťovať, či bola chyba na strane zamestnávateľa, alebo zamestnanca, aj technický stav stroja. „Pracovný prostriedok musí byť zabezpečený, lebo nemôže ohroziť zamestnanca,“ uviedol Rudolf Kubica, hlavný inšpektor Inšpektorátu práce v Žiline. Zatiaľ zistili, že v závode chýbal bezpečný pracovný postup pri oprave stroja. Ak by potvrdili pochybenie zamestnávateľa, hrozí mu pokuta od 33-tisíc do 100-tisíc eur.

V tejto spoločnosti sa stal pracovný úraz aj pred šiestimi rokmi, keď zomrel v lisovacom stroji kórejský zamestnanec. Inšpektori uložili firme za porušenie bezpečnostných predpisov pokutu 50-tisíc eur.

Lis mal totiž úmyselne znefunkčnené ochranné zariadenie. „Vykonali také opatrenia, že bezpečnosť sa zvýšila, a od toho času tam nebol vážnejší pracovný úraz, až tento, ktorý aktuálne šetríme,“ dodal inšpektor.

Pôvodný článok z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #nešťastie #rodinný dom