Chlapček sa hral so zásuvkou, neprežil

Trojročné dieťa z obce Bíňa v okrese Nové Zámky prišlo o život po tom, čo ho zasiahla elektrina. Tragická nehoda sa stala v rodinnom dome. Policajný vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia.

11.09.2016 15:00
debata (36)

„Chlapček za dosiaľ nezistených okolností zomrel pravdepodobne po zásahu elektrickým prúdom. Podľa prvotných zistení malo dieťa v izbe rodinného domu strčiť do elektrickej zásuvky drôt. Na mieste bola vykonaná obhliadka, pri ktorej bola zaistená vecná stopa,“ povedala nitrianska krajská policajná hovorkyňa Božena Bruchterová.

Podľa našich informácií boli všetci doma, dieťa bolo v okamihu nešťastnej udalosti zrejme samo v miestnosti. Polícia vypočuje svedkov, k prípadu budú prizvaní znalci a bude sa konať aj súdna pitva.

„Prúd nízkeho napätia 230 voltov účinkuje na ľudský organizmus tak, že v prvom momente vyvolá kŕč svalstva celého tela. Keď človek drží predmet, s ktorým prišiel do kontaktu s prúdom, zovrie mu to prsty. Nedokáže vodič pustiť a ostane k nemu pripútaný," opísal prezident Slovenského Červeného kríža (SČK) a dlhoročný záchranár Viliam Dobiáš.

Elektrický prúd predchádza cez ruku, hrudník až do nohy či ruky, podľa toho, ktorá časť je uzemnená. Vytvára sa tak elektrický oblúk. "Väčšinou prúd prechádza vždy cez hrudník a srdce. Dochádza k zastaveniu srdca a tým pádom aj krvného obehu,“ dodal Dobiáš.

Pretože kŕč stiahne aj hrudník, človek nemôže dýchať. Pri prvej pomoci podľa Dobiáša treba okamžite vypnúť poistky, prerušiť tak kontakt s prúdom a začať s oživovaním. „Srdce môže byť prechodom prúdu natoľko poškodené, že sa nie vždy dá naštartovať aj pri včasnej záchrane,“ doplnil prezident SČK s tým, že pre takéto prípady existujú bezpečnostné prvky do elektrických zásuviek.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina #tragická nehoda #Nové Zámky