Mladík vo Fínsku zastrelil starostku a dve novinárky, vybral si ich náhodne

Tri ženy zastrelil v noci na nedeľu mladý muž pred reštauráciou v mestečku na juhovýchode Fínska. Obeťami strelca sa stali starostka mesta Tiina Wilénová-Jäppinenová a dve miestne novinárky, oznámila v nedeľu na tlačovej konferencii polícia.

04.12.2016 14:18 , aktualizované: 16:33
fínsko, streľba, polícia, Foto: ,
Polícia zatkla páchateľa, motív krvavého činu nie je známy.
debata (21)

Wilénová-Jäppinenová bola členkou sociálnych demokratov. ďalšie dve obete, miestne novinárky, neboli identifikované.

Polícia potvrdila, že páchateľa zadržali a absolvoval policajný výsluch. Motív jeho činu zatiaľ stále nie je jasný. Podozrivý má záznamy v trestnom registri, vrátane násilných incidentov a krádeže. Je ešte známe, že puška bola registrovaná, ale nevlastnil ju podozrivý strelec. Zatknutý mladík nemal v krvi stopy alkoholu, ale treba urobiť aj testy na ostatné omamné látky.

Incident sa odohral okolo polnoci v mestečku Imatra pri hraniciach s Ruskom, ktoré má 28 000 obyvateľov. Pred reštauráciou na pešej zóne v centre, kde sa nachádzajú aj nočné kluby, strieľal 23-ročný miestny občan. Svoje tri obete zasiahol každú niekoľkými ranami z pušky do hlavy a trupu. Očití svedkovia obete identifikovali.

Motív zločinu zatiaľ úrady nepoznajú. „Nie sú žiadne náznaky, že išlo o politický motív. Zdá sa, že strelec a obete sa navzájom nepoznali. Všetko naznačuje, že obete si vybral náhodne,“ spresnil Tielinen. K miestu v tom čase prichádzalo hliadkové policajné auto. Strelec nekládol pri zadržaní policajtom odpor.

Miestne úrady otvorili po incidente krízové ​​centrum. „Boli tam ľudia, keď sa to stalo. V tak malom meste je to dosť veľký incident a mnoho ľudí zažilo šok,“ povedala hovorkyňa miestneho sociálneho a zdravotníckeho odboru. Šok a sústrasť vyjadrili premiér Juha Sipilä a ďalší členovia vlády. Na dnešný večer bola naplánovaná aj omša v kostole.

Fínsko s 5,4 miliónmi obyvateľov je krajinou so silnou loveckou tradíciou. Oficiálne registrovaných je v krajine 650 000 držiteľov zbraní, prípady zabitia človeka s ich použitím sú vzácne. Po dvoch prípadoch streľby v škole v minulých desiatich rokoch zbrojné zákony vo Fínsku sprísnili.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #Fínsko