Štvorročný chlapček zomrel pod autobusom

Len štvorročný chlapček z Mojmíroviec pri Nitre neprežil dopravnú nehodu. K tragédii došlo ráno po ôsmej hodine. Podľa svedkyne, ktorá v tom čase stála na zastávke, mal chlapec vojsť pod stojaci autobus, pretože mu tam ušiel pes. Vodič autobusu si ho nevšimol. Presnú príčinu nehody polícia vyšetruje. Vo veci začala trestné stíhanie pre prečin usmrtenia.

21.05.2018 14:48 , aktualizované: 18:05
debata (14)

Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Božena Bruchterová informovala, že podľa prvotných informácií šofér autobusu pravdepodobne zrazil 4-ročného chlapčeka, ktorý zraneniam na mieste podľahol. „Vodič si pravdepodobne nevšimol dieťa, ktoré vošlo pod autobus v čase, keď stál na zastávke. Po odchode autobusu uvidela na ceste ležať nehybné telo dieťaťa svedkyňa, ktorá okamžite kontaktovala políciu,“ povedala Bruchterová.

Výjazd záchranky potvrdila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová. „Na miesto sme okamžite vyslali posádku rýchlej lekárskej pomoci, žiaľ, lekár konštatoval smrť,“ uviedla Krčová s tým, že vzhľadom na to, že ide o dieťa, viac informácií operačné stredisko neposkytne.

Päťdesiatosemročný vodič sa podľa Bruchterovej podrobil dychovej skúške na alkohol s negatívnym výsledkom. K vyšetrovaniu nehody bol pribratý znalec. Vo veci začala polícia trestné stíhanie pre prečin usmrtenia.

Starosta Mojmíroviec Martin Palka hovorí o obrovskej tragédii. „Pre nás všetkých je to veľmi smutná správa, život v obci sa akoby na chvíľu zastavil,“ konštatoval Palka. Rodinu pozná len okrajovo, okrem chlapčeka majú podľa neho ešte tri deti. Viac sa k situácii nechcel vyjadrovať. „Necháme to na vyšetrovateľov,“ do­dal.

Obec s takmer 2 900 obyvateľmi sa nachádza 14 kilometrov južne od Nitry na vedľajšej komunikácii, ktorá spája Cabaj-Čápor a Ivanku pri Nitre. Autobus, ktorý spôsobil nehodu, chodil cez Mojmírovce pravidelne a podľa zistení denníka Pravda patrí spoločnosti Arriva. Podľa riaditeľky pre obchod a komunikáciu Petry Holeczovej išlo o skúseného šoféra. „Vodič autobusu je náš kolega s dlhoročnými skúsenosťami. Touto cestou vyjadrujeme hlbokú ľútosť a rodine úprimnú sústrasť,“ reagovala Holecz. Čo bude ďalej so šoférom, je podľa nej predčasné hovoriť. „Polícii, ktorá okolnosti dokumentuje, poskytujeme plnú súčinnosť,“ doplnila riaditeľka sekcie.

Advokát Stanislav Pavol vysvetlil, že pri takýchto nehodách je primárne zodpovedný vodič motorového vozidla. „Šofér podľa pravidiel o cestnej premávke musí vykonať prehliadku vozidla pred jazdou, či môže urobiť prvotný manéver, rovnako to platí aj pri cúvaní,“ naznačil Pavol. Vyšetrovatelia budú skúmať mieru zavinenia aj na základe znaleckých posudkov. „Miera zavinenia je, či sa dalo predísť nehode. Znalci ani polícia nebudú riešiť rodičov,“ poznamenal.

Znalec z odboru cestnej dopravy musí podľa advokáta urobiť modelovú situáciu vernú tej, ktorá sa skutočne odohrala. Pavol pripomína, že v takom prípade musia byť prítomní svedkovia, musí sa určiť, kde bol chlapec pred nehodou, kde bol autobus a budú sa skúmať hlavne otázky, či sa dalo incidentu predísť. „To, že vodič nemusel vidieť chlapčeka pod kolesom, je poľahčujúca okolnosť,“ doplnil. Advokát mieni, že pravdepodobne bude vykonaný asi aj súdnoznalecký posudok z oblasti zdravotníctva, k akým zraneniam došlo a čo bolo primárnou príčinou úmrtia. Takéto nehody, ako poznamenal Pavol, sú brané ako nedbanlivostné trestné činy. Za ne sa nechodí do väzenia. Vodiči v podobných prípadoch dostanú trest zákazu činnosti a podmienku.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #nehoda #Nitra #tragédia