Zomrel najstarší slovenský rehoľník Akvinas Juraj Gabura

Vo veku 104 rokov zomrel otec slovenskej dominikánskej rodiny P. Akvinas Juraj Gabura OP. Informovala o tom tlačová kancelária konferencie biskupov Slovenska (TK KBS), ktorú o tom informoval Dominik R. Letz OP.

30.03.2019 08:36
páter Akvinas Foto: ,
Dominikánsky páter Akvinas Juraj Gabura na archívnej foto.
debata (3)

„Otec Akvinas Juraj Gabura OP odišiel do neba v piatok 29. marca 2019 okolo 23:00 h. Vo štvrtok ešte z lôžka koncelebroval svätú omšu – jeho posledná večera – a v piatok odovzdal svoju dušu Otcovi,“ uviedol TK KBS Dominik R. Letz OP.

Ako ďalej TK KBS uvádza, otec Akvinas bol pravdepodobne najstarším rehoľníkom a kňazom na Slovensku. Narodil sa 17. januára 1915 v Dolnom Kubíne – Veľkom Bysterci a po maturite v Bratislave vstúpil v roku 1933 do Rehole dominikánov v Olomouci. Po kňazskej vysviacke v roku 1939 pôsobil v Trenčíne. Dvadsiateho druhého novembra 1952 bol odsúdený na doživotie za tzv. trestný čin velezrady, za to, že vyspovedal príslušníkov Bielej légie.

Po 8 rokoch väznenia bol prepustený na amnestiu v roku 1960, pracoval ako robotník a skladník a popri tom sa venoval intenzívnemu apoštolátu v rodinách, ako aj ilegálnej obnove dominikánskej rehole, bratov, sestier i terciárov, na Slovensku. Jeho život v odovzdanosti do Božej vôle zachytil dokumentárny film Akvinas – svedok viery. Stoštyroch narodenín sa dožil v povesti svätosti a v dobrom zdravotnom stave vďaka vzornej opatere sestier dominikánok a františkánok.

Ešte stále dokázal slúžiť svätú omšu v koncelebrácii, do Eucharistie vkladal všetko. Neustále sa modlil a svoje utrpenie, ako vravel, vždy „premieňal na lásku“ a prial si jediné: „Čo najpokornejšie sa Pánu Bohu klaňať a čo najvrúcnejšie ho milovať,“ dodáva TK KBS.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #kňaz #Konferencia biskupov Slovenska