Česká D1 kolabovala, zabrzdili ju americké vojenské konvoje

Doprava v niektorých úsekoch českej diaľnice D1 kolabovala pre americké vojenské konvoje presúvajúce sa na cvičenie do Maďarska a Rumunska. Situáciu rieši aj český premiér Andrej Babiš. Pre rozsiahle zápchy pozastavili presun časti vojakov počas dňa.

30.05.2019 09:17 , aktualizované: 14:32
debata (171)

Tri z konvojov boli vo štvrtok pred poludním zastavené, oznámil český generálny štáb. Dve skupiny boli stiahnuté do obce Bernartice na Benešovsku, kde počkajú do večera, jedna skupina čaká v Starej Boleslavi.

Šesť konvojov stále pokračuje v jazde, päť konvojov je už na Slovensku. O situácii hovoril aj český premiér Andrej Babiš v rozhovore na serveri Blesk.cz. „Je to krízová situácia, ktorú riešime. Musia opustiť diaľnicu a počkajú si do noci,“ uviedol. „Oni majú stále poruchy, defekty a navyše do nich narazil poľský kamión,“ dodal.

Kolóny už od rána

Kolóny sa vytvorili najmä pred zúženiami na dvoch miestach, vyplynulo z ranných dopravných informácií polície. Po D1 sa vo štvrtok presúvajú konvoje amerických vojakov, ktorí idú na cvičenie do Rumunska a Maďarska.

Pred mestom Humpolec na 90. kilometri sa vodiči mohli zdržať až hodinu a pol, pri obci Zruč nad Sázavou na 56. kilometri do 60 minút.

Podľa hovorcu českého Riaditeľstva ciest a diaľnic (ŘSD) Jana Rýdla bol pred 08:00 h jeden z konvojov na 105. kilometri. Armáda nemá podľa hovorkyne generálneho štábu Magdalény Dvořákovej hlásené na D1 žiadne nehody amerických vojenských vozidiel, vozidlo z konvoja sa ale zrazilo s nákladným autom na diaľnici za Brnom.

Na diaľnici D2 v smere na Bratislavu sa vozidlo z konvoja s nákladným autom zrazilo v zúžení na 34. kilometri. Nehoda sa stala po 07:00 h, nikto pri nej nebol zranený, povedal ČTK hovorca juhomoravských policajtov Bohumil Malášek. Po zrážke bola diaľnica neprejazdná, neskôr bol sprevádzkovaný jeden jazdný pruh, v ktorom jazdili autá až do 9.00 h. Keď sa skončilo vyšetrovanie, americký konvoj z miesta nehody odišiel. Nehodu riešila štátna aj vojenská polícia.

Prví americkí vojaci s technikou prekročili české hranice v utorok večer v Rozvadove, odkiaľ postupne zamierili do Starej Boleslavi. Po odpočinku v tamojších kasárňach odišli v noci na štvrtok cez Prahu a Brno na hraničný prechod v Břeclavi. Posledná časť konvoja má podľa plánu opustiť Českú republiku vo štvrtok popoludní.

Konvoj má viac ako 350 kusov techniky a vyše 800 ľudí. Vojaci cestujú v menších skupinách približne s hodinovým odstupom. Predvoj prešiel cez Česko už počas víkendu, bolo v ňom 40 kusov vojenskej techniky a viac ako 70 ľudí.

171 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #D1 #diaľnice