Trnavský bezdomovec zomrel na podchladenie

Podchladenie a doterajší spôsob života určili súdni znalci ako predbežnú príčinu smrti 61-ročného bezdomovca Cyrila K. z Trnavy, ktorý v piatok zomrel v trnavskej nemocnici.

21.10.2003 17:00
debata

Pri pitve v Ústave súdneho lekárstva odobrali vzorky tkanív, ktoré budú predmetom ďalšieho expertízneho skúmania. Presná príčina smrti bude podľa slov trnavského policajného hovorcu Martina Korcha určená v znaleckom posudku odborníka z odboru súdneho lekárstva, čo môže trvať jeden až dva mesiace.

Bezdomovec, ktorý sa niekoľko dní dožadoval pomoci lekárov v trnavskej nemocnici, zomrel v piatok 17. októbra. Zástupca náčelníka Mestskej polície v Trnave Ivan Ranuša v tejto súvislosti inicioval trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu neposkytnutia pomoci.

K prípadu sa vyjadril aj minister zdravotníctva Rudolf Zajac, ktorý povedal, že smrť 61-ročného trnavského bezdomovca Cyrila K. musí rezort vyšetriť veľmi razantne.

„Aj bezdomovec je zo zákona poistencom a vo verejnom poistení má rovnaké práva ako ten najbohatší človek. Fakt, že niekto je bezdomovec, ešte neznamená, že nie je občanom Slovenskej republiky, nie je poistencom a že za neho dokonca nebude zaplatené,“ vyhlásil Zajac. Zároveň správanie lekárov označil za katastrofu.

Na bezdomovca v zlom zdravotnom stave upozornili ľudia mestskú políciu ešte v pondelok minulý týždeň. Privolaná sanitka ho odviezla do nemocnice, kde sa o neho mali postarať lekári. Na druhý deň ho mestskí policajti našli v areáli nemocnice plaziť sa po zemi, pretože už vôbec nevládal chodiť. Zalarmovali pracovníčky sociálneho odboru mestského úradu, ktoré mali zabezpečiť vyšetrenie jeho zdravotného stavu. V stredu s hrôzou zistili, že bezdomovec ešte stále sedí v čakárni pred traumatológiou a čaká na vyšetrenie. Medzitým sa niekoľkí lekári dohadovali, do akého rajónu bezdomovec patrí. Cyril K. skončil napokon v mestskom útulku pre bezdomovcov, kde sa vo štvrtok dopoludnia stal jeho zdravotný stav kritickým. Znovu ho previezli do nemocnice, kde čakal od jedenástej predpoludním až do večera na vyšetrenie. Výsledkom vyšetrenia bolo konštatovanie, že jeho stav si nevyžaduje hospitalizáciu. Napriek optimizmu lekára bezdomovec v piatok ráno zomrel.

Námestníčka riaditeľa Fakultnej nemocnice v Trnave Anna Šabíková povedala, že bezdomovca v prvom rade odmietol ošetriť jeho obvodný lekár, ktorý však nie je jej podriadeným. Potvrdila tiež, že o okolnosti prípadu sa bude zaujímať. Odpoveď na otázku, či bolo možné zabrániť úmrtiu človeka, dá definitívne až súdna pitva.

debata chyba