Rómovia vyrabovali potraviny v Trhovišti

V sobotu dopoludnia sa skupina asi 50 Rómov pokúsila vyrabovať predajňu potravín v Trhovišti v okrese Michalovce. Predavačka obchod preventívne zavrela a rabovačke zabránila polícia. Večer však miestni Rómovia prišli opäť. Krátko po šiestej anonym ohlásil, že Rómovia sa vrátili a vykrádajú predajňu. Polícii sa podarilo zadržať časť páchateľov.

23.02.2004 07:40
debata

Pred príchodom polície však 10 až 15 osôb stačilo ujsť. Na mieste podarilo zadržať 43 osôb, z toho 10 maloletých a 5 mladistvých. Zo skupiny vykrádačov 33 Rómov polícia zadržala a rozmiestni ich do ciel v Košickom kraji.

Rómovia sa pred touto predajňou zhromaždili už v sobotu predpoludním. Prišlo ich približne 200. Vykrikovali a vyhrážali sa, že „všetko tu porozbíjajú“. Tvrdili, že po znížení sociálnych dávok nemajú ako živiť rodiny a sú prinútení kradnúť. Žiadali jedlo a prácu. Vyhlásili, že ak si nebudú môcť brať potraviny z obchodu, pôjdu kradnúť do domov obyvateľov obce. Rozišli sa až po príchode policajných hliadok z okolitých obvodných oddelení.

Niektorí obyvatelia Trhovišťa sa postavili na stranu Rómov. Hovorili, že Rómovia už dávno mali odviezť deti do Bratislavy ministrovi práce, sociálnych veci a rodiny Ľudovítovi Kaníkovi, aby ich živil, keď Ľuďom znížil sociálne dávky. „Mali to urobiť už dávno,“ povedala pre televíznu stanicu TA3 jedna z miestnych žien.

Rabovalo sa aj v iných obciach

Nie je to prvá rabovačka v ostatných dňoch. Po znížení dávok Rómovia opakovane plienili Billu v Levoči (viac). Pri piatkovom rabovaní v Čiernej nad Tisou 40 až 50 Rómov, vrátane detí, sa najprv pokúsilo vykradnúť predajňu Jednota, v čom im zabránili. Presunuli sa potom do neďalekej samoobsluhy Rokoko, kde si nakládli do nákupných košíkov rôzny potravinársky tovar a odmietli zaplatiť. Pritom napadli a zranili dve predavačky a ukradli potraviny v hodnote 40– až 50-tisíc Sk. Trinásť Rómov obvinil vyšetrovateľ z krádeže v spolupáchateľstve. Medzi obvinenými sú štyria muži, päť žien a traja mladiství, jedného Róma obvinili aj z útoku na verejného činiteľa.

Vykradnutý obchod našli v piatok ráno aj predavačky v Drahňove v okrese Michalovce, páchatelia zatiaľ nie sú známi.

Situácia na východe sa priostruje

V Čiernej nad Tisou sa prípad rabovania obchodu stal prvý raz. Situácia sa podľa miestnych zdrojov radikalizuje, na čo poukazovali predstavitelia samosprávy aj pri nedávnej návšteve prezidenta republiky Rudolfa Schustera v meste. Spolu s náčelníkom je tam len šesť mestských policajtov, ktorí nemávajú ani nočné služby. Časť štátnych policajtov presunuli z Čiernej nad Tisou v súvislosti s reorganizáciou Policajného zboru do Kráľovského Chlmca.

V najbližších týždňoch sa nervozita po znížení sociálnych dávok môže stupňovať, varujú odborníci (viac).

debata chyba